PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

subconștient

CUM POT TELEFOANELE MOBILE SĂ NE CONTROLEZE MINTEA?

Semnalele electromagnetice ale telefoanelor mobile pot modifica undele cerebrale și comportamentul

Este de știut că transmisiile electromagnetice ale telefoanelor mobile interferează cu dispozitivele electrice sensibile. Acesta este și motivul pentru care nu este permisă folosirea lor în timpul zborului cu avionul sau în incinta spitalelor.

Creierul nostru, cunoscut fiind ca generator de câmpuri electromagnetice, poate fi și el încadrat în această categorie?

Câmpurile electromagnetice care radiază în jurul țesutului cerebral, generat de semnalele electrice dintre neuroni, pot fi ușor detectate și măsurate cu ajutorul aparatului EEG. Ba mai mult, acest câmp oferă o imagine extrem de valoroasă pentru diagnosticul medical, devenind în momentul de față, bariera legală după care se declară decesul unui individ.

Undele cerebrale înregistrează o fluctuație permanentă sub acțiunea activității mentale conștiente și inconștiente.

Pe lângă diagnostic, undele cerebrale oferă specialiștilor posibilitatea de a controla selectiv anumite funcții ale creierului prin stimulare magnetică transcraniană (TMS). Tehnica folosește impulsuri electromagnetice puternice radiate în creierul unei persoane pentru a bloca sau stimula anumite circuite cerebrale.

Și astfel, devine legitimă problema nocivității câmpului electromagnetic generat de un telefon mobil, chiar dacă radiația sa este mult inferioară emisiei folosite în tehnica TMS.

Primele cercetări

Prima cercetare, efectuată cu mai mulți ani în urmă la Science Brain Institute din Melbourne, a testat modificările transmisiilor unui telefon mobil asupra undelor cerebrale. Au participat la experiment 120 de bărbați și femei, perfect sănătoși. Acestora le-au fost monitorizate undele cerebrale în timp ce erau supuși radiaților unui telefon Nokia 6110, un aparat extrem de popular la acea vreme. Experimentul a fost de genul dublu-orb, mai exact, nici cercetători nici subiecții nu știau când telefonul mobil transmite sau este inactiv. Monitorizarea EEG a arătat că undele cerebrale alfa ale subiecților creșteau atunci când telefoanele emiteau.

Ce sunt undele alfa

Undele alfa fluctuează între opt și 12 cicluri pe secundă. Ele arată starea de excitabilitate și atenția unei persoane, fiind asociate drept indicator al activității mentale reduse. Mai precis, atunci când ne schimbăm atenția de la lumea înconjurătoare către cea interioară, când cădem pe gânduri sau în preajma somnului, acest gen de activitate cerebrală este predominantă.

Întrebarea firească a fost: dacă semnalele telefonului mobil stimulează undele alfa, împingând acea persoană către o stare de conștiință modificată, generează în același timp și efecte asupra funcționării minții și comportamentului?

A doua cercetare

Un al doilea studiu, condus de James Horne de la Universitatea Loughborough Sleep Research Center din Anglia a fost efectuat pentru a răspunde la această întrebare. Rezultatele au arătat nu numai că radiațiile telefoanelor mobile modifică comportamentul unei persoane în timpul apelului, ci efectele au continuat la mai mult timp după încheierea convorbirii.

Subiecții au fost testați timp de 30 de minute pe noapte, timp în care telefonul lor era comutat din standby în modul similar celui din timpul apelului. După activarea acestui mod, aparatul EEG a înregistrat o emisie de unde delta, unde care au continuat să fie prezente și la o oră după revenirea în modul standby. Undele delta, având o frecvență de la unu la patru Hz, sunt specifice celei de a doua faze de somn. Subiecții au rămas însă treji de două ori mai mult timp.

Rezultatele par dramatice, dar efectele sunt similare cu consumul unei jumătăți de căni de cafea.

Chiar dacă puterea telefonului este mică, spune profesorul Horne, nu se poate trece cu vederea ”dezordinea electromagnetică” care ne înconjoară, provenind de la multitudinea de dispozitive electronice prezente acum în viața noastră. Studiile continuă, și vom afla cum reacționăm la doze și durate diferite de expunere, sau la contactul cu alte dispozitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *