PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

subconștientvideo

TRECEREA DE LA SOMN LA CONSTIENTA ?

Află cum trece creieriul nostru de la starea de somnul de noapte la starea de veghe si care este rolul RSA in acest complex fenomen.

Când dormi, ești în mare parte la fel de inconștient ca și atunci când ești mort. Și totuși, creierul știe să facă trecerea de la somn la constienta. Cum face acest lucru, oamenii de știință nu prea știu exact acest lucru.

O modalitate de studiu a creierului se bazează pe un instrument numit electroencefalografie. EEG-ul măsoară semnalele electrice provenite de la mii de celule neuronale și le înregistrează sub forma unor linii sinuisoidale.

În ciuda inactivității fizice din timpul somnului, activitatea cerebrală nu încetează. S-a constatat că somnul poartă creierul prin patru etape distincte, fiecare asociată cu un tipar specific de substanțe chimice. Au fost botezate substanțe neurochimice, ăsta fiind modul prin care celule creierului comunică între ele.

Ce au aflat oamenii de știință până acum despre trecerea de la somn la constienta ?

Că unul dintre sistemele majore din creier care te trezește este sistemul de activare reticulară sau RAS. RAS este o parte a creierului situată chiar deasupra coloanei vertebrale. Are doi cenimetri lungime și lățimea unui creion, având rolul unui filtru care se asigură că creierul nu se ocupă cu mai multe informații decât se poate descurca. RAS recepționează informații importante venite din interiorul sau exteriorul corpului și comandă neurochimice specifice care trezesc alte părți ale creierului când este cazul.

Așa se întâmplă noaptea, în timpul somnului, când ai nevoie să mergi la toaletă sau dimineața când sună alarma ceasului deșteptător. Deci RAS, funcționează asemeni unui întrerupător.

După ce el este comutat pe poziția trezire, mai este nevoie de o perioadă de timp p=nă ce corpul trece în starea de veghe, pentru că trebuie eliminate din creier substanțeler neurochimice specifice somnului. Acest timp depinde de etapa de somn în care se produce trezirea dar are și particlarități specifice fiecărei perosane în parte.

Ce nu au aflat oamenii de știință până acum?

Ce nu știu oamenii de știință încă? Multe lucruri mai sunt de descoperit despre trezirea din somn, dar și despre somn în general. În ciuda faptului că somnul ne ocupă aproximativ o treime din viață, nu se știe în totalitate nici măcar care-i sopul acestuia.

Sunt de acord cu toții că somnul este vital pentru sănătate, pentru ceșterea copiilor, pentru restabilirea sistemului imunitar, îmbunătățește memoria și susține sănătatea mintală. Și cam atât. Cum și de ce creează creierul starea de conștiență rămâne o problemă încă nerezolvată.

Să sperăm că nu pentru mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *