Zâmbetul. În câte feluri zâmbesc oamenii?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Zâmbetul este poate expresia facială cea mai des utilizată pentru a exprima unele emoții, pentru a le ascunde pe altele sau pentru a gestiona interacțiunile sociale existente de când este lumea.

Dar de câte feluri poate fi zâmbetul? Și cum putem deosebi un zâmbet de un altul?

Majoritatea dintre noi suntem tentați să catalogăm zâmbetele doar în adevărate sau false. ”Credința de bază este că zâmbetele din momentele când nu ești fericit sunt false”, spune Paula Niedenthal, profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin-Madison, participant la studiu.

Și totuși, oamenii zâmbesc în multe alte circumstanțe, complet diferite, prezentând diverse stări emoționale. Dacă am spune că doar zâmbetele din momentele fericite sunt adevărate, ne-am limita extrem de mult nivelul de înțelegere asupra expresiilor faciale importante.

Un set de experimente publicat săptămâna aceasta în Psychological Science, extinde acest nivel de înțelegere, catalogând zâmbetele în trei expresii distincte și ușor detectabile, zâmbete de recompensă, de afiliere și de dominație, descriind în același timp și combinațiile musculaturii faciale folosite.

Este cunoscut din punct de vedere anatomic că zâmbetul este datorat lui zygomaticus major, mușchii faciali așezați sub pomeți, care trag colțurile gurii. Dar nu este singurul mușchi care lucrează pentru un zâmbet. Cercetătorii au prezentat mii de expresii faciale generate de un computer unor grupuri distincte de persoane, cerându-le să identifice cele trei categorii de zâmbete.

Spre exemplu, zâmbetul de recompensă, acel zâmbet folosit de un copil când primește ceva plăcut, se produce datorită contractării simetrice a mușchilor zygomatici, plus ridicarea sprâncenelor și o scuțire a buzelor.

Zâmbetele afiliate prin care comunicăm toleranța, recunoașterea sau o legătură afectivă, și care arată că nu suntem o amenințare, este însoțit de un proces similar al gurii, dar ceva mai larg și mai subțire, cu buzele strânse, fără dezvelirea dinților.

Zâmbetul dominator, folosit pentru a arăta statutul și a gestiona ierarhiile sociale, renunță la simetrie și este însoțit de ridicarea sprâncenelor odată cu cea a obrajilor, la fel cu momentele de expresie ale plăcerii.

La ce ne folosește să identificăm corect aceste expresii? Evident, pentru a putea distinge cu ușurință emoțiile și intențiile persoanelor cu care comunicăm. Dealtfel, expresiile faciale au însoțit și au evoluat odată cu omenirea, ele rezolvând problema de bază a vieții umane constituite în grupuri sociale, comunicarea.
Mulțumesc, îmi place, stai fără grijă, nu-ți fac nimic, eu sunt șeful aici, sunt doar câteva cuvinte care pot descrie momentele când oamenii folosesc zâmbetul.

Descrierea precisă a tipurilor de zâmbete oferă cercetătorilor posibilitatea de a studia utilizarea și efectele acestora asupra interacțiunilor umane, dar și rezultatul unor modificări anatomice cum sunt accidentele sau operațiile estetice asupra limitării gamelor de expresie. O definire mai precisă a tipurilor de zâmbete ar ajuta oamenii să navigheze în comunicarea interculturală.

Pe lângă cele trei categorii distincte de zâmbete, există și subcategorii. Dar pătrunderea mai adâncă în modelele expresivității faciale și al emoțiilor aflate în spatele lor, o puteți face urmând un curs de Face Keys. Asta dacă nu credeți că va deveni plictisitor să cunoașteți intențiile celor din fața voastră prin simpla observație a expresiilor sale faciale.

Urmăriți privireinviitor.ro pentru obținerea cupoanelor de reducerere la o serie atractivă de cursuri și workshopuri destinate dezvoltării personale.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *