Visarea cu ochii deschisi, cheia problemelor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

V-ati surprins vreodata visand cu ochii deschisi? Mintea sa va calatoreasca liber in timp ce efectuati o activitate simpla, de rutina? Probabil ca in astfel de momente am fost apostrofati de parinti, colegi sau prieteni, fiind „readusi cu picioarele pe pamant” si catalogati ca fiind „cu capul in nori””. Dar aceasta stare pare a fi una foarte fireasca. Si nu numai.

Visarea cu ochii deschisi pare a fi cheia rezolvarii unor intrebari complicate ridicate de jocul mintilor noastre. Acest lucru este afirmat de rezultatele unei cercetari facute la Universitatea din Santa Barbara, California. Ba mai mult, se spune ca descoperiri epocale, care au revolutionat omenirea s-au datorat faptului ca geniile din spatele lor, fara exceptie, de la Einstein la Newton, au permis mintilor lor sa rataceasca in acest mod.

Cercetarea de acum a dovedit ca orice om isi poate spori capacitatea de rezolvare a problemelor in acest mod. Studiul a aratat ca persoanele care au revenit la o sarcina dificila, dupa ce au luat o pauza de „a fi cu capul in nori” pentru o vreme, si-au amplificat performantele cu 40 la suta. Cei care au fost supusi unei sarcini solicitante in aceasta pauza, sau au fost privati de ea, nu au inregistrat nici o imbunatatire.

„Multi oameni de stiinta sustin ca au avut momentele lor de inspiratie in timp ce au fost angajati in ganduri sau activitati care nu aveau nici o legatura directa cu rezolvarea problemei pentru care cautat raspuns” a declarat autorul principal al studiului, Benjamin Baird de la Universitatea din Santa Barbara. „Acest studiu a demonstrat ca a lua o pauza care implica o relaxare a mintii, conduce la imbunatatirea creativitatii clasice, fata de o pauza care implica o sarcina dificila, odihna sau a nu lua nici o pauza.” Rezultatele furnizeaza fara indoiala, dovada cea mai directa ca mintea ratacitoare sporeste creativitatea” a continuat omul de stiinta.

Cercetarea a fost publicata in revista Psychological Science.

Despre Einstein se spune ca a inceput a sa celebra teorie a relativitatii in timp ce visa cu ochii deschisi, asta dupa ce a fost exmatriculat de la scoala. Evident ca sunt speculatiile cercetatorilor, cu toate ca la fel de bine pot fi si unele confidente ale celebrului savant.

Mult mai precis, este cunoscuta situatia lui Newton, despre care se cunoaste ca a simtit inspiratia in momentul in care, din intamplare, a vazut caderea marului din copac, in gradina mamei sale din Lincolnshire.
Mai mult de atat, filozoful grec Arhimede, a strigat celebrul „Evrika” atunci cand a intrat in apa si a vazut cresterea nivelului acesteia pe peretele cazii acelor vremuri.

Studiul cercetatorilor americani a implicat 145 de persoane cu varste cuprinse intre 19 si 32 de ani. Subiectii, au fost impartiti in grupuri distincte. Au fost supusi unei activitati solicitante, dupa care s-a permis o pauza de 12 minute, in timpul careia, un grup a fost solicitat la o noua sarcina stresanta, un grup a fost privat de aceasta pauza, iar unui alt grup i-a fost permis si sugerat in acelasi timp sa „viseze cu ochii deschisi”. Dupa scurgerea celor 12 minute, toata lumea a fost intoarsa la activitatea solicitanta. La analizarea rezultatelor tuturor subiectilor, s-a constatat ca „visatorii” si-au imbunatatit performantele cu 40 la suta. Aceasta crestere a performantei a fost asociata cu nivelul ridicat de „ratacire a spiritului si nu cu sporirea gandurilor indreptate asupra sarcinii de indeplinit”. „Stare amentala aparent disfunctionala de visare poate servi ca fundament pentru inspiratia creatoare”, sunt declaratiile oamenilor de stiinta.

Autorii au sugerat ca am putea procesa inconstient gandurile in timp ce ne concentram pe o alta sarcina de rutina, dar sunt necesare si alte cercetari pentru a explica mai bine modul cum se intampla acest lucru.

Visarea cu ochii deschisi, cheia problemelor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *