Viitorul relației de cuplu

Facebookgoogle_pluslinkedinmail
Cum vor arăta relațiile noastre într-un viitor nu prea îndepărtat?


Suntem ființe sociale și avem nevoie de compania semenilor noștri. O spun toți psihologii și oamenii de știință fără a putea fi contraziși de cineva. Visăm să găsim partenerul perfect care să fie cu noi la bine și la rău, care să ne împărtășească speranțele și să ne aline dezamăgirile.

Potrivit unei analize a modului cum debutează astăzi o relație, anunțurile de dating de pe internet ocupă de departe primul loc, detronând clasicele întâlniri aranjate de prieteni ori întâmplătoarele cunoștiințe făcute la școală sau serviciu.

Succesul incredibil al aplicațiilor de tip Tinder, Facebook, Instagram, etc, va face ca numărul relațiilor ce debutează online să crească, în ciuda scepticismului manifestat de unii utilizatori. Nu știm dacă persoana de la celălalt capăt al rețelei minte sau este sinceră în completarea profilului, dacă fotografia este reală și recentă, însă o analiză simplă a paginii de socializare, a postărilor făcute în trecut, poate oferi suficiente informații despre persoana aflată în spatele contului respectiv respectiv, putând estima un grad de compatibilitate cu aceasta.

Tehnologia face posibil astăzi să întâlnim persoane noi în lumea virtuală, să interacționăm cu oameni care trăiesc la mii de kilometri distanță, să începem o relație cu unii dintre ei cu mult înainte de a-i întâlni față în față. Fie că vedem asta drept un câștig sau o pierdere, viitorul relațiilor și al întâlnirilor va depinde din ce în ce mai mult de tehnologie.

Iată câteva previziuni ale psihologului Marty Nemko despre viitorul relațiilor:

Din ce în ce mai puține căsatorii
Independența financiară a femeilor și influența tot mai slabă a religiilor sunt doar două din cauzele creșterii ratei divorțurilor.
Oamenii își doresc în continuare relațiile tradiționale pe termen lung, dar introducerea contractelor de căsătorie pe perioade determinate pare să fie o soluție mai potrivită. WedLease, contractul de căsătorie ce poate fi reînoit la expirare oferă flexibilitate și îi determină pe parteneri la un comportament mai atent în cuplu, salvând de multe ori costul mare al divorțului.
Cu siguranță în anii următori, așteptările oamenilor ca mariajul să fie ”până ce moartea ne va despărți” se va diminua până la dispariție, indiferent de exuberanța momentului petrecerii nunții.

Din ce în ce mai puține nașteri
Pe lângă scăderea ratei căsătoriilor, creșterea numărului de avorturi, metodele de contracepție tot mai sigure, clasa de mijloc aflată într-o stare instabilă invocă tot mai des costurile ridicate necesare creșterii unui copil.
Responsabilitățile parentale nu vin nici ele să încurajeze natalitatea.
Presiunile sociale și stilul de viață vor determina tot mai puține cupluri să-și asume rolul de părinți, iar dacă o vor face, se va întâmpla la o vârstă tot mai înaintată.

Relațiile virtuale se înmulțesc
Dezvoltarea tehnologică va face posibilă existența a tot mai multor relații virtuale pe termen lung. Putem aminti în acest sens noua generație Skype care include proiectarea în camera ta a unei holograme tridimensionale a interlocutorului sau echipamentele robotice ”înzestrate cu sentimente”. Pepper, robotul lansat în 2015 de firma SoftBank este capabil să-ți citească emoțiile, să recunoască inflexiunile vocii umane și expresiile feței, ”având un singur scop, acela de a te face fericit” după cum declară Kannel Hayashi, managerul proiectului. Sisteme de generare de senzații tactile coordonate de un soft conectat la smartphonul partenerului a dovedit în urmă cu câțiva ani că atingerile la distanță sunt posibile.
Toate aceste tehnologii de ultimă oră incluse în programele de comunicare on-line sporesc gradul de intimitate dintre interlocutori, suplinind din ce în ce mai mult prezența persoanei respective.

Mai mult sex fără dragoste
Dacă termenul de hookup nu-ți spune nimic este timpul să te familiarizezi cu el pentru că a trecut granițele campusurilor universitare. Intrat în dicționarul urban, hookup definește o întâlnire lipsită de semnificație emoțională cu o persoană de sex opus, incluzând și consumul de raporturi sexuale.
Pe măsură ce crește decalajul dintre sex și dragoste, cel dintre sex și căsătorie fiind depășit deja din secolul trecut, tot mai mulți oameni vor considera sexul ca mijloc de recreere.

Heterocentritatea pe cale de dispariție
Războiul dintre sexe, egalitatea dintre bărbați și femei par probleme uitate. Școlile, mass-media, întregul sistem de formatori de opinie se concentrează în prezent asupra problemei persoanelor transgender. Acceptarea diversității sexuale devine din ce în ce mai frecventă, astfel că rata de homosexualitate declarată la 10 la sută va fi în curând o subestimare.
Termenul de pansexualitate, trecut în uitare din zilele lui Freud revine în forță la început de secol 21. Numit uneori și omnisexual, un astfel de individ se declară asemeni actriței Miley Cyrus, ”deschisă experienței (sexuale) cu orice persoană care este de acord și nu implică un animal … și toată lumea să fie peste vârsta majoratului”.

Emoțiile noastre vor fi mai vizibile
Cu ajutorul unui simplu smartphone ne monitorizăm astăzi pașii, ritmul cardiac și alte activități de rutină. Tehnologia viitorului ne va permite să purtăm dispozitive care afișează biomarkerii emoționali. În ciuda tendinței de a ne ascunde sentimentele, dispozitivele respective ne vor permite să citim starea de spirit a partenerului, permițând în același timp să fim ușor detectabili când suntem deranjați de ceva (creșterea cortizolului).
Pare deranjant să nu-ți mai poți ascunde simțurile dar poate fi un  mijloc benefic în desfășurarea unei relații sau de ce nu, ca mijloc de comunicare către potențialii indivizi care-și doresc relaționarea cu tine.

Genetica va evalua compatibilitatea
Testele genetice pentru a afla probabilitatea unui cuplu de a transmite afecțiuni către copiii lor este o realitate deja. Genetica viitorului deloc îndepărtat va putea pune la dispoziția oricărei persoane un rezumat al genomului său. De aici până la postarea pe site-urile de socializare a diferitelor indicatori care exprimă apetitul sexual sau inteligența unui individ nu rămâne decât un pas.

Copiii marcați cu un CIP GPS
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale părinților din țările dezvoltate este aceea de a-și pierde sau a-i fi răpit copilul. Tehnologia face posibilă deja implantarea unui CIP GPS care rezolvă această problemă, până la acceptarea conceptului specialiștii estimează un timp relativ scurt.

Tehnologia nu elimină nevoia de atingere
Oricât de mult vom suplini prezența și interacțiunile noastre față în față cu noile tehnologii, psihologii spun că vom păstra nevoia de contact fizic cu semenii noștri. Construcția noastră psihică și somatică nu este pregătită să suprime contactul fizic Avem nevoie de contact fizic în relațiile de cuplu, în familie, grupul de prieteni, în grupurile de interes profesional, ba și cu micile animale de companie pe care le deținem.
Ne vom strânge cu aceeași plăcere mâinile când ne întâlnim, vom tânji după atingerea unei mângâieri tandre sau vom simți la fel de prietenos atingerea botului unui câine.

Doar ce naiba, ne vom folosi de roboți, nu vom deveni noi niște mașinării inteligente.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *