VIDEO: Cum te poate trăda vocea ta la telefon?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Te poate trăda vocea ta la telefon ? Cu toate că nu-i indicat să emitem judecăți pripite despre oameni, se confirmă faptul că vocea dezvăluie multe indicii despre o persoană. Și pentru asta este suficientă o simplă convorbire telefonică.

1. orientarea sexuală

Un studiu efectuat în 2011 a demonstrat că ascultătorii au identificat cu ușurință bărbații care manifestau un comportament homosexual. Atunci când vorbitorii au rostit cuvinte mai lungi de două silabe, rata de siguranță a crescut la 75 la sută. Deși oamenii de știință nu pot fi siguri, se pare că indiciile menite să identifice orientarea sexuală a vorbitorului sunt conținute de anumite componente melodice a vocii respective.

2. înălțimea unei persoane

Persoanele supuse unui studiu făcut în 2013 de Acoustical Society of America au putut ordona în funcție de înălțime, un grup format din cinci persoane angrenate într-o discuție. Într-un procent de 66 la sută au fost identificate și persoanele mai înalte angajate într-un dialog. Indiciile se pare că sunt oferite de gravitatea vocii, dar din punct de vedere științific, nu există certitudini în acest sens.


Cum poți depista un mincinos ?


Te poate trăda vocea ta la telefon ?
3. indicii de vârstă

Oamenii pot identifica destul de exact vârsta unei persoane doar ascultându-i vocea, spune un studiu din 2010, publicat în Journal of Social, Evolutionary and Cultural Psychology. Chiar dacă avem tendința să subestimăm vârsta vorbitorilor, precizia este satisfăcătoare mai ales atunci când ascultăm vocile tinerilor sau ale femeilor aflate la menopauză. Conform studiului, dificultăți majore au apărut atunci când vorbitorii au fost persoane de sex masculin cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani.

4. vocile prefăcute

Chiar dacă creierul uman nu este atât de abil precum computerele în detectarea unei voci trucate, ne putem da seama imediat dacă interlocutorul nostru încearcă să-și modifice vocea. Această abilitate umană a fost confirmată de un studiu în 2013 făcut de Acoustical Society of America. Computerele analizează variația frecvenței sunetului provenit din corzile vocale, cum depistează acest lucru creierul uman, cercetătorii nu știu încă.

5. disponibilitatea sexuală

Disponibilitatea pentru implicarea într-o relație sexuală poate fi lesne de depistat în vocea unei persoane, spun cercetătorii. Bărbații se aprind mai repede cănd femeile au o tonalitate mai ascuțită sau respiră mai puternic decât indică dimensiunile trupului acesteia. Femeile găsesc mai disponibili bărbații care au voci mai joase. Rezultatele studiului publicat în 2013 în revista Plos One nu fac predicții referitoare la calitatea unei relații astfel stabilite și nici a capacităților reproductive ale posesorilor respectivelor voci. O altă cercetare din 2013 a constatat că nivelul calitativ al spermei a fost mai scăzut la bărbații cu voci joase, comparativ cu cei cu voci mai înalte.

Te poate trăda vocea ta la telefon ? 

referințe: new scientist

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *