VIDEO: De ce visăm ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

De ce visăm ? Încă de acum 4.000 de ani, oamenii erau interesați de semnificația viselor,  anticii egipteni reușind chiar să scrie o carte despre asta. Explicații certe, nu avem nici acum, în schimb avem mai multe ipoteze interesante.

De ce visăm ? Visăm pentru a ne îndeplini dorințele

Freud sugera că visele sunt reprezentări simbolice ale gândurilor, impulsurilor și dorințelor noastre inconștiente, manifestate în timpul somnului prin imagini din viața noastră cotidiană conștientă. Celebrul psiholog credea că astfel conținutul inconștient va fi relevat minții conștiente.

De ce visăm ? Visăm pentru a ne aminti

Un studiu efectuat în 2010 a arătat că visele cresc anumite performanțe mentale. Subiecții s-au descurcat mult mai bine la efectuarea unui test dacă au dormit și visat testul înainte de a doua încercare. Performanțele au fost de 10 ori mai mari decât ale celor care au dormit fără să-l viseze sau doar s-au gândit la el. Ipoteza spune că visele sunt un semnal al declanșării unor procese specifice memorării care au loc doar în timpul somnului.

De ce visăm ? Visăm pentru a uita

În arhitectura creierului sunt peste 10 trilioane de conexiuni neuronale. Tot ce facem și gândim se află aici. Conform unei teorii din 1983, prin procesul de învățare inversă, în timpul somnului și mai ales a ciclului Rem, neocortexul verifică aceste conexiuni, și le elimină pe cele care nu sunt necesare. Altfel, fără acest proces de ”dezvățare”, creierul ar fi depășit de conexiunile și gândurile inutile în timpul stării de veghe.


Ce înseamnă când visezi o scară ?

Ce ne pot spune visele despre un necunoscut ?


De ce visăm ? Visăm pentru a păstra creierul activ

Teoria activării continue spune că visele provin din nevoia creierului de a consolida și crea amintiri pe termen lung. În timpul somnului, când fluxul de informații extern scade considerabil, creierul reanalizează automat datele stocate, manifestându-le sub formă de gânduri și sentimente trăite în vis. Putem păstra antrenate unele deprinderi nefolosite de mult timp, sau putem stimula instincte pentru situații din viața reală.

De ce visăm ? Visăm pentru a ne vindeca

În timpul perioadei de somn REM, neurotransmițătorii stresului din creier sunt mai puțin activi, chiar dacă se desfășoară un vis traumatizant. Retrăirea evenimentelor traumatice în vis, unde stresul mental este scăzut, oferă creierului o perspectivă mai clară și abilități sporite de a procesa informațiile într-un mod mai sănătos, spun oamenii de știință.

De ce visăm ? Visăm pentru a ne rezolva problemele

În vis, nefiind constrânși de realitate și regulile logicii convenționale, mintea poate genera scenarii lipsite de limite. Poți astfel înțelege mai bine problemele cu care te confrunți în viața de zi cu zi și poți găsi soluții neluate în seamă în starea de veghe. Descoperiri importante precum Tabelui lui Mendeleev, Teoria Relativității emisă de Einstein sau principiul de funcționare Google, au fost relevate în timpul somnului.

Până când tehnologia ne va permite să identificăm și să înțelegem mai bine complexele procese mentale ale creierului nostru, să păstrăm teoria conform căreia este bine să tragem din când în când, un pui de somn. Important este să visăm!

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *