Va fi posibila stergerea amintirilor neplacute

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Amintirile neplacute sunt extrem de chinuitoare. Asta o stim cu totii, iar la fel de bine stim ca unele evenimente din viata noastra prezenta sau viitoare vor deveni, fara sa vrem, amintiri dureroase.

Dar iata ca un grup de cercetatori in domeniul medical, americani si chinezi ne ofera o speranta. Stergerea selectiva a memoriei noastre. Adica, ne promit sa retinem cu noi doar ceea ce ne place sa tinem minte. Daca ne-am gandi la extreme, am putea spune adio ratelor de la banca, datoriilor fata de altii, sau poate ne-am putea incepe o identitate noua fara sa ne mai amintim esecurile uneia incepute. Cine ar putea acuza pe cineva care nu mai are acea parte de memorie?

Acest lucru insa este inca departe. Deocamdata, grupul de studiu a supus testelor doar populatii de soareci, oamenii nefiind luati inca in calcul.

Joe Tsien Z., coautor al studiului si co-director al Brain Behavior&Discovery din Georgia, Augusta, declara ca s-a descoperit un mecanism prin care se poate face stergerea memoriei fara a produce pagube celulelor creierului. Mai exact este vorba de o proteina gasita in creier, CaMKII pe numele sau. Aceasta proteina se gaseste atat la specia soarece cat si la om, si este mentionata drept molecula memoriei, din cauza rolului sau cheie in facilitarea comunicarii dintre celulele cerebrale. La oameni se extinde rolul sau in procesul de invatare si memorare.

Mai intai, Tsien si cercetatorii sai au dezvoltat un produs chimic-genetic care a permis sa transforme instantaneu aceste proteine specifice. Apoi, subiectii de soarece au fost expusi la traume psihice majore, socuri fizice usoare pentru a observa cat de mult isi amintesc acestia trauma suferita. Prin substanta obtinuta anterior, grupul de cercetare a putut manipula nivelul de CaMKII din creierul subiectilor. Cand creierul a stopat productia acestei molecule, exemplarele de soarece au fost indemnate sa recupereze memoria tarumatica. Dar se pare ca aceasta memorie nu numai ca a fost blocata, ea a fost stearsa deplin. Acest lucru a fost facut fara ca indivizilor sa le fie afectata capacitatea de a-si aminti oricare alte amintiri, spun oamenii de stiinta.

Va fi posibila stergerea amintirilor neplacute

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *