VIDEO: Un pui de găină este mai deştept decât un copil?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cercetătorii spun, da. Suntem obişnuiţi să credem că găinile sunt proaste, dar studiile arată că puii cestora pot fi mai deştepţi decât copii mici. Conform rezultatelor, găinile prezintă o serie de abilităti complexe, inclusiv de aritmetică, auto-control şi chiar de inginerie structurală. De obicei, copii trebuie să ajungă la vârsta de patru ani pentru a realiza aceleaşi lucruri.

 

Christine Nicol, profesor la Universitatea Bristol, a studiat 20 de ani comportamentul păsărilor şi spune că este complet eronat să credem că acestea sunt proaste. Un pui de găină manifestă un comportament inteligent la doar câteva ore de la ecloziune.

Conform studiilor, aceştia sunt capabili să urmărească un număr de cinci obiecte şi să le diferenţieze în funcţie de mărime. Pe lângă aceste aptitudini „matematice”, puii par a avea din primele ore de viaţă o înţelegere nativă a fizicii. Acest fapt este demonstrat printr-o serie de experimente în care aceştia arată mai mult interes pentru un obiect stabil construit decât pentru unul care sfidează legile fizicii.

În plus experimentele arată că puii foarte mici înţeleg că un obiect în mişcare care iese din câmpul lor vizual, încă există, concept înţeles de un copil la vârsta de aproape un an.

În privinţa empatiei, auto-controlului şi a planificării, nivelul de care dau dovadă puii de câteva zile este atins de copii la patru ani.

Inteligenţa puiilor de găină este probată şi de faptul că la doar două săptămâni, ei se pot orienta după soare în deplasările lor, ţinând cont de înălţimea şi poziţia acestuia în timpul zilei.

Profesorul Nicol declară: „Puii de găină nu pot avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea matematicii, ştiinţei sau literaturii, dar ei au capacităţii pe care un copil uman le dobândeşte în luni şi ani de zile.”

Dacă tot sunt atât de inteligenţi, aş fi curios să aflu ce părere au ei despre oameni.

Un pui de găină este mai deştept decât un copil?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *