Tora – introducere in cautarea Sinelui

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Pare aproape de neconceput faptul că Tora, care a avut un impact atât de important asupra tuturor seminţiilor lumii vine de la un popor, chiar şi astăzi, puţin numeros. Evreii, destinatarii principali ai Tora în urmăcu 3.300 de ani în urmă, reprezintă astăzi doar 0,2 la sută din populaţia lumii.

Dar paradoxul continuă prin faptul că cei mai mulţi evrei de astăzi nu respectă legile Torei aşa cum au fost date de către Înţelepţii Profeţi, spune Rabbi Yaakov Menken. În timp ce mulţi oameni sunt familiarizaţi cu textul în sin, mult mai puţini ştiu despre convingerile studiate şi susţinute du Tora de milenii.

Rabbi Yaakov Menken susţine că practicile tradiţionale iudaice sunt străine multor evrei, chiar convingerile lor sunt mult diferite.

Pentru cei care nu sunt evrei, înţelegrea Torei poate oferi o mai bună înţelegere a propriei credinţe, chiar dacă nu a intrat niciodată într-o sinagogă.

Iisus a învăţat de la înţelepţii timpurii Mishna, o culegere de opinii şi dezbateri juridice care stau la baza dreptului religios iudaic. Mahomed a cunoscut şi el Talmudul. Cele 7 legi Universale ale lui Noe sunt cunoscute de către mulţi cercetători,şi au fost citate de Sir Isaac Newton.

Talmudul încurajează cititorul să se întrebe şi să conteste, în acelaşi timp obligându-l să se gândească şi să sondeze în descoperirea sensului vieţii.

Dar ce este Tora? Dacă Tora este similară celor Cinci Cărţi ale lui Moise, de ce ar trebui ca cineva să citească şi Tora şi Vechiul Testament ?

Tora se referă simultan la ceva mai mult decât un singur document scris. Tora, care înseamnă instruire în ebraică, este totalitatea îndrumărilor date de Dumnezeu poporului evreu şi include toată cunoaşterea religioasă evreiască.

Tora a dat naştere la opinii religioase care acum acoperă cea mai mare parte a globului. Acum două mii de ani, fiecare locuitor al Europei de astăzi se închina la o întreagă panoplie de zei, de la Odin, în nord, până la Zeus în sud. Pe teritoriul american, mayaşii din Peninsula Yukatan şi incaşii din Chile, adorau în mod similar o serie de zeităţi mai mari sau mai mici. Dar astăzi, aproape întrega populaţie a lumii are o singurăcredinţă într-un singur Dumnezeu, Dumnezeul unei mici populaţii din Orientul Mijlociu.

In ultimele decenii, putem vorbi despre o adevărată revoluţie în ceea ce înseamnă interesul pentru studierea torei, atât în comunităţile evreieşti cât şi în cele non-evreieşti. În ultimele două decenii, numărul studenţilor yeshivos, academii tradiţionale de studiu al Torei, s-a dublat.

Tradiţia de a respecta Tora, ajunsese prin anii 50 în SUA, aproape neîntâlnită. Astăzi, ea este prezentă aproape în orice familie de evrei americani.  Platforma mişcării de reformă, adoptată în 1999, încurajează studiul întregii game de Mitzvot (poruncile date de Dumnezeu). Mişcările conservatoare cheamă pe toţi membrii de a citi câte un capitol din Biblie in fiecare zi.

În afara comunităţii evreieşti, pentru non-evrei a luat naştere mişcarea Noahides. Aceştia pot lua parte la unele sărbători evreieşti, se pot închina împreună şi pot studia acele porţiuni ale Torei relevante pentru respectarea celor 7 Legi Universale.

Indiferent dacă credeţi că Dumnezeu Unul este un simplu mit sau credeţi că El există dar nu este direct implicat în activitatea lumii sau nu-i pasă deloc de dumneavoastră, vă vom prezenta în articolele viitoare o viziune a istoriei în care rolul lui Dumnezeu este mereu prezent şi răspunde la multe dintre întrebările referitoare la cine suntem şi de ce suntem aici, în acestă lume.

Tora – introducere in cautarea Sinelui

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *