Suntem diferiţi când vine vorba de somn ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Un amplu sondaj internaţional relevă unele diferenţe culturale extrem de interesante referitoare la obiceiurile oamenilor de a dormi. Oamenii de ştiinţă nu au uitat nici ambientul dormitorului, ba mai mult, au analizat chiar numărul mişcărilor corpului în somn sau apetenţa unora de a dormi dezbrăcaţi.

Studiul a inclus 1.500 de persoane cu vârsta între 25 şi 55 de ani, din şase ţări, Statele Unite, Canada, Mexic, Marea Britanie, Germania şi Japonia. Aceştia au fost intervievaţi în legătură cu obiceiurile, preferinţele sau unele ritualuri ale somnului.

Mai mult de jumătate din populaţia Mexicului, mai exact 62 la sută şi jumătate dintre americani au spus că se roagă sau meditează înainte să se culce.

Britanicii se află în schimb pe primul loc atunci când vine vorba de consumul de băuturi calmante, cei mai mulţi declarând că beau un ceai menit să-i relaxeze. Tot în Marea Britanie au fost înregistraţi cei mai mulţi oameni care dorm goi, mai exact o treime.

Numărul mediu de perne folosit în toate ţările a fost de două, mai puţin Japonia, unde oamenii folosesc una singură.  Zece la sută diintre mexicani şi japonezi dorm fără pernă.

Două treimi din populatia ţărilor studiate au declarat că se uită la televizor o oră înainte de a se culca, aceasta fiind cea mai frecventă activitate constatată.

Sondajul a fost făcut de National Sleep Foundation şi publicat într-un articol din livescience.com.

Oarecum bizare sunt datele referitoare la „făcutul patului”. Japonezii declară că nu-şi fac patul aproape niciodată pe când mexicanii, în procent de 82 la sută spun că efectuează această operaţie zilnic.

Nouă din zece mexicani, germani şi britanici se simt mult mai relaxaţi în dormitorul lor dacă işi face prezenţa un miros proaspăt şi plăcut. Doar 30 – 40 la sută dintre americani şi canadieni au această senzaţie.

Aerul curat din dormitor are cea mai mare importanţă pentru germani faţă de celelalte ţări. Toţi nemţii chestionaţi au spus că aerisesc săptămânal dormitorul.

Unanim a fost menţionat că oamenii dorm în medie cu 45 de minute mai mult în zilele libere. În zilele lucrătoare însă, japonezii şi americanii dorm cu 30 – 40 de minute mai puţin, însumând o medie de aproximativ şase ore şi jumătate. Două treimi din populaţia Japoniei doarme mai puţin de şapte ore pe noapte în timpul săptămânii fată de 50 la sută dintre americani, 40 la sută britanici, 36 la sută dintre germani şi 30 la sută canadieni şi mexicani.

Aşteptăm si alte concluzii ale studiului.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *