Sunt copiii predispusi catre experiente psihice?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Vise şi fantasme nocturne bântuie adesea printre copii. Un studiu recent a stabilit că unii copii preşcolari care suferă de fobii nocturne au dificultăti în a face diferenţa între fantezie şi realitate.

Specialiştii susţin că experienţele psihice şi paranormale îşi găsesc mai uşor receptivitate în rândul copiiilor spre deosebire de tineri şi adulţi a căror minte a fost deviată spre logică şi scepticism. Autorii studiului fac o comparaţie amuzantă cu lumea desenului animat , când personajul continuă să păşească prin aer chiar după ce a trecut de marginea prăpastiei, dar nu cade până ce altcineva nu-i sesizează lipsa pământului de sub picioare.

În scenariile filmelor de groază vedem cum diferiţi monştrii sau spirite rele posedă de obicei persoane tinere. Datorită mass-mediei şi a culturii populare, fantomele şi monştrii îşi fac cunoscută prezenţa intens în viaţa copiiilor. Părinţii, de cele mai multe ori trec mult prea uşor peste acest fenomen.

Studiul ar putea explica de ce unii copii au văzut monştri imaginari în viaţa reală.

Cercetarea a fost făcută pe un grup de 80 de copii care au manifestat temeri severe pe timp de noapte. Datele culese, atât de la aceştia cât şi de la părinţii lor au fost comparate cu cele ale unor copii care nu prezintă nici un astfel de simptom.

Prezenţa acestor temeri a dus la o percepţie confuză a realităţii, graniţa cu ficţiunea fiind extrem de subţire. Unii subiecţi şi-au exprimat dorinţa de a vizita personajele fictive văzute în timpul nopţii.

Copiii care au înţeles diferenţa dintre realiate şi fantezie şi-au pierdut din temeri.

Specialiştii au constatat că subiecţii cu temeri pe timp de noapte sunt în general temători şi cu probleme de comportament.

Incertitudinea copiiilor în ceea ce priveşte existenţa unor entităţi magice, cum ar fi vrăjitoarele, fantomele şi monştrii pot genera şi întreţine teama faţă de aceste creaturi.

Programele de televiziune sunt incriminate în mai mare măsură decât poveştile populare, deoarece ele prezintă personaje copiate din realitate. Mimarea comportamentului acestor personaje poate avea urmări din cele mai neaşteptate pentru copii.

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *