VIDEO: Somnul şi culoarea pereţilor din dormitor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Persoanele care au pereţii dormitorului de culoare albastră, se pare că obţin cel mai bun somn, dorm aproape 8 ore şi se trezesc cu un sentiment pozitiv. Potrivit studiului, acest fapt este datorat inducerii unei stări de calm care duce la încetinirea ritmului cardiac şi chiar scăderea tensiunii arteriale.

Pereţii de culoare verde sau galben sunt şi ei buni, cei care aleg această culoare în dormitor înregistrează un somn de aproximativ 7 ore şi 40 de minute, spun cercetătorii.

Culoarea care ar trebui evitată este cea violet, care este stimulatoare şi reduce orele de odihnă pe noapte la mai puţin de şase. Gri sau maro nu cred că-şi doreşte nimeni să-şi vopsească pereţii dormitorului.

Studiul a analizat 2.000 de locuinţe din Marea Britanie pentru a investiga influenţa culorilor asupra calităţii somnului. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că persoanele care dorm în camere decorate în culori calme, cum ar fi galben, verde sau albastru, au avut cel mai bun somn.

Chris Idzikowski, specialist la Centrul Somnului din Edinburgh, declară: „Acesta este un rezultat uimitor. Există receptori specializaţi în retină, care sunt sensibili la culoarea albastru. Aceşti receptori interacţionează cu zone din creierul nostru care controlează ritmul celor 24 de ore ale unei zile, afectând modul în care vom acţiona şi simţi în tot timpul zilei. Interacţiunea dintre lumină, somn şi starea de veghe este extrem de importantă.”

Britanicii care au dormit în camere cu pereţii violet nu au reuşit decât 5 ore şi 56 minute de somn, pentru că violetul stimulează mentalul, făcând dificilă instalarea calmului după o zi agitată.

Suzy Chiazzari, consultant în terapie holistică şi design interior spune că decorul din dormitor poate avea un impact major atât asupra cantităţii cât şi a calităţii somnului de peste noapte.

„Violetul este asociat de multă lume cu luxul, dar această culoare generează disfuncţii ale somnului. Violetul este asociat mediilor artistice, el stimulând creativitatea şi partea de subconştient” spune domnia sa.

Un mit spulberat de acest studiu este acela al influenţei culorii roşu asupra pasiunii între parteneri. Cuplurile care au dormit în camere decorate în culori caramel au făcut dragoste de 3 ori pe săptămână faţă de cei care au pereţii dormitorului de culoare roşie, care au făcut-o doar o singură dată.

Cei cu dormitoare decorate în nuanţe de gri se pare că sunt tentaţi să facă mai multe cumpărături on-line stând în pat, iar o cincime din persoanele care au un decor argintiu au spus că sunt extrem de motivaţi de a lenevi în dormitorul lor.

Nici opulentele dormitoare în care predomină auriul nu oferă un somn prea bun, testele indicând doar şase ore şi 43 de minute.

O altă discuţie se poate deschide asupra numărului de culori prezente pe pereţii unui dormitor, se pare că o singură culoare nefiind cea mai bună alegere a proprietarului.

Dar parcă este deja prea mult. Vom reveni cu amănunte pe măsură ce ele vor fi publicate.

Somnul şi culoarea pereţilor din dormitor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *