Există diferenţă între dragoste şi îndrăgosteală?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Există diferenţă între dragoste şi îndrăgosteală ? Dragostea este la fel de indispensabilă minţii umane la fel cum este oxigenul pentru trup, spun oamenii de ştiinţă. Este imposibil de supravieţuit fără ea, cu cât este mai prezentă, cu atât eşti mai sănătos fizic şi emoţional. Riscurile de depresie cresc odată cu diminuarea ei. Iubirea este, probabil, cel mai bun antidepresiv, atât timp cât psihologii spun că cel mai comun simptom al celor atinşi de depresie este tocmai faptul că se simt neiubiţi.

Există un mit în cultura noastră care spune că dragostea se produce întâmplător, numai că specialiştii atrag atenţia asupra gravei erori de a o aştepta pasiv. Atât pentru a o întâlni cât şi pentru a o păstra, aceştia spun că este nevoie de a aborda activ problema, de a dobândi o serie de abilităţi specifice.

Cei mai mulţi dintre noi suntem constrânşi în dragoste de idei preconcepute provenite din cultura de masă. Am ajuns să credem că dragostea ne face uneori rău. Suntem extrem de vulnerabili, şi la fel cum nu ne putem abţine sub impulsul reclamei să bem o băutură care ştim că face rău sănătăţii, aşa nu ne putem abţine să nu ne gândim la depresiile post despărţire atunci când vorbim de spre dragoste. Şi asta doar pentru că am ajuns să credem că dragostea este distracţie şi pasiune.

Studiile vorbesc despre îndrăgostiţii care devin supăraţi şi dezamăgiţi pentru că multe lucruri nu se potrivesc idealului lor. Unii doresc controlul, alţii doresc ca persoana cealaltă să se comporte exact ca idealul lor.

Pentru a preveni inevitabilele stări depresive rezultate în urma unei despărţiri, specialiştii recomandă  câteva strategii de acţiune pentru a obţine ceea ce îţi doreşti de la viaţă, de a iubi şi a fi iubit.

În primul rând, spun ei, trebuie să recunoaşteţi diferenţa dintre „îndrăgosteală” şi dragoste. Această „îndrăgosteală” este o stare psihologică de pasiune profundă în care vă simţiţi bine, dar care rareori durează. În această primă fază de atracţie nebunească plină de hormoni, lucrurile par să meargă bine. Se pare că ea durează în medie cam 6 luni. Dacă cele mai multe cazuri de dragoste încep cu „îndrăgosteala”, aceasta nu evoluează mereu spre dragoste.

Dragostea este o abilitate care se invaţă, nu este o consecinţă hormonală. Erich Fromm, celebru psiholog german, autor al Şcolii de la Frankfurt, o numea „un act de voinţă.” Se pare că fără aceste învăţături, multe experienţe sunt sortite eşecului.

Bunele abilităţi de comunicare sunt un mijloc prin care se dezvoltă încrederea şi se intensifică conexiunea şi vă veţi face mai bine înţeleşi. Există întotdeauna diferenţe considerabile între doi oameni, indiferent cât de apropiaţi par a fi, iar o relaţie le scoate la suprafaţă. Problema este de a le identifica şi a le „negocia”, astfel încât ele să nu ducă la distanţare sau la moartea relaţiei. Şi mai greu este apoi, de găsit terenul comun al „negocierii”, convenabil pentru amândoi.

Ar trebui pentru început să identificăm nevoile partenerului. Aceasta este o abilitate foarte greu de pus în practică în cultura noastră modernă, invadată de narcisism.

O altă abilitate de dorit a fi cultivată este aceea de a acorda ajutor altcuiva. Desprinderea concentrării de la propria persoană scade riscul instalării stărilor depresive dar este şi o bună şcoală în a învăţa să iubim.

Posibilitatea de a gândi realităţi simultane este şi ea un factor important. Realitatea persoanei iubite este la fel de de importantă ca şi a noastră, şi este de dorit a fi conştienţi de ea la fel ca şi de a noastră. Deci, cine este cu adevărat persoana iubită şi care sunt nevoile reale ale sale?

De multe ori, o voce internă ne pune în gardă asupra unei eventuale nepotriviri cu persoana implicată în relaţie. Aceste mesaje ar fi bine să le putem opri.  De foarte multe ori sunt doar rodul fricii de insucces, de respingerea partenerului.Dar respingerea adevărată provine din noi, iar sentimentele de nepotrivire generează şi ele stări depresive.

Dragostea nu este greu de dobândit, dar trebuie un pic de abilitate pentru a o păstra. 

Există diferenţă între dragoste şi îndrăgosteală ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *