Șapte comportamente umane explicate de oamenii de știință

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

De ce preferăm blondele
Deși este considerat un mit al soțiilor înșelate, teoria are un fundament biologic. Blondele prezintă în procent mult mai mare o piele mai fină în timp ce pielea pigmentată prezintă mai multe imperfecțiuni fizice. Se pare că bărbații preferă blondele în speranța unor urmași mai sănătoși.

De ce ne înșelăm partenerul
Exceptând motivele psihologice, se pare că unii oameni dețin în ADN-ul lor infidelitatea. Studiile au evidențiat la persoanele infidele o genă denumită RS3 334, colocvial denumită gena divorțului. Se pare că această genă modifică eliberarea de vasopresină, substanță implicată în stabilirea relațiilor și monogamie.

De ce ne îmbrățișăm
Nu degeaba simțim uneori nevoia unei îmbrățișări. Contactul fizic din timpul îmbrățișării este legat de eliberarea oxitocinei, hormon responsabil pentru atașament și încredere. Se cunoaște rolul important al oxitocinei eliberate în timpul actului sexual, pentru menținerea legăturii dintre parteneri. Nu vă faceți probleme însă, oxitocina se eliberează și în timpul unui simplu contact vizual, sub stimului generozității sau chiar jucându-vă cu un câine.

De ce suntem rezervați cu străinii
Teama unui copil față de un străin poate fi explicată chimic. Oxitocina care ne ajută să menținem legătura cu persoanele apropiate, ne generează și rezervele de neîncredere pentru necunoscuți. Este posibil să fie o reacție atavică, o reminiscență a perioadelor preistorice.

De ce râdem
Dacă analizăm râsul, el este doar o serie de zgomote ciudate care însoțesc momentele când găsim ceva amuzant. Zonele cerebrale care reglează râsul sunt aceleași cu cele ale respirației și al vorbirii. Oamenii de știință consideră că râsul are un extrem de imporatnt rol social, indicând celorlalți încrederea acordată. Poate pentru asta râsul este contagios, ridicând suspiciuni asupra celor care râd de unii singuri.

De ce dormim noaptea
Acceptăm foarte ușor că trebuie să dormim noaptea și să ne trezim dimineața. Dar de ce facem asta? Melatonina, hormon natural eliberat de glanda pineală, este secretată doar la apariția întunericului, și scade odată cu expunerea la lumina următoarei dimineți. Ciclul noapte zi produce organismului uman variața mult mai multor substanțe chimice și hormonale cu roluri extrem de importante în fiziologia corpului nostru.

De ce suntem agresivi
Furia și agresiviatea sunt sentimente pe care uneori reușim să le stăpânim, alteori nu. Agresivitatea este controlată de amigdală, care trimite impulsuri cortexului prefrontal unde se decide ce măsuri trebuiesc luate. Traumele fizice, defectele din naștere sau anumite boli ale amigdalei impulsionează aceste impulsuri, generând urgențe în manifestările agresive chiar în pofida unor concepte morale antagonice.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *