Sadeh, sărbătoarea zoroastriană a focului

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Adepţii religiei zoroastriene, minoritari în Iran, s-au adunat pentru a sărbători după apusul soarelui Sadeh-ul, o sărbătoare care datează din epocile preislamice.

Preoţii zoroastrieni, îmbrăcaţi în alb, pentru a simboliza puritatea, recită versete din Avesta, cartea sfântă a zoroastrismului, aunui grup de peste 2.000 de oameni. Bărbaţi şi femei în costume tradiţionale, cu torţe aprinse in mâini executăun ritual în jurul unui foc imens, la marginea Teheranului.

Sadeh-ul este sărbătoarea focului, date despre aceasta existând din cele mai vechi timpuri, atunci când zoroastrismul era religia dominantă a puternicului imperiu persan. Religia zoroastrilor a pierdut poziţia dominantă după ce arabii musulmani au invadat şi cucerit Persia, în secolul al VII-lea. În prezent, în Iran sunt 75 de milioane de musulmani şiiţi, acastă ţară arabă fiind recunoscută ca fiind unul din ultimele bastioane ale fundamentalismului musulman din Asia Mică.

După revoluţia din 1979 care a adus un guvern islamic dur, mulţi adepţi ai zoroastrismului au emigrat în Satele Unite, festivalurile şi sărbătorile lor religioase nu au mai fost încurajate. Aşa s-a ajuns ca astăzi, să nu mai găsim în Iran decât aproximativ 20.000 de zoroastrieni de la 300.000 cât erau în 1970. Ei fac parte din mica comunitate non-musulmană care mai numără circa 150.000 de creştini şi 15.000 de evrei.

Deşi această sărbătoare închinată focului este tradiţională doar pentru zoroastrieni, mulţi musulmani s-au alăturat săptămâna trecută festivalului.

„Acest festival promovează prietenia şi bucuria, est eo ocazie unică pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru crearea focului. Lumina şi căldura focului aduce afectiune în rândul comunităţilor. Acesta este motivul pentru care suntem aici.”, a declarat preotul zoroastrian Sohrab Hengami.

Ali Doosti, un musulman iranian care a participat la celebrare, este de părere că sărbătoarea nu trebuie văzută dintr-o perspectivă pur religioasă.

Pentru zoroastrieni, focul reprezintă viaţa şi natura inerentă a lui Ahura Mazda, bunătatea totală.

„Sadeh-ul este o sărbătoare a focului, dar noi nu suntem închinători ai lui. Ne închinăm unui singur Dumnezeu”, a spus Ardeshir Khorshidian, un alt preot zoroastrian.

Focul joacă un rol central în credinţă, ca un simbol al adevărului şi duhul lui Dumnezeu. Rugăciunea este făcută în faţa unui foc, focul fiind păstrat nestins în templele zoroastre.

Sadeh, sărbătoarea zoroastriană a focului

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *