Relaţiile dezvăluite de somn

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Pot fi relațiile dezvăluite de somn ? Dacă somnul este dominat de lipsa conştientului, atunci cu siguranţă el ne poate oferi unele informaţii cât mai reale despre lucruri pe care în timpul stării de veghe le mascăm cu uşurinţă. Şi atunci, observând perioadele de somn ale unui cuplu, n-am putea trage concluzii pertinente privind calitatea relaţiei lor?

Probabil că la asta s-au gândit şi cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire, conduşi de celebrul profesor de psihologie Richard Wiseman atunci când au iniţiat studiul prezentat în continuare. Profesorul Wiseman este cunoscut datorită tezelor sale deosebite emise privitor la somn şi vise.

Aşa cum era şi de aşteptat, gradul de afecţiune şi fericirea atinsă în cuplu se reflectă în distanţa pe care o pun între ei cei doi parteneri în timpul somnului, spun cercetătorii după încheierea experimentelor.

Relaţiile dezvăluite de somn


De ce ne înșelăm partenerul ?


Relaţiile dezvăluite de somn

Astfel, partenerii care au dormit la o distanţă mai mică de doi centimetrii şi jumătate unul de altul, sunt susceptibili de a avea o relaţie mai împlinită decât cei care au dormit la o distanţă mai mare de 30 de centimetrii. Deasemenea, cuplurile care se ating în timpul somnului sunt mai fericite.

Studiul a constatat că 86 la sută dintre cei care au dormit apropiaţi au declarat că se simt fericiţi cu partenerul lor, faţă de 66 la sută din grupul al doilea.

Testele au dezvăluit totodată şi cele mai populare poziţii din timpul somnului. Aproape jumătate, 42 la sută dintre cupluri dorm spate în spate, pe când o treime, mai precis 31 la sută dorm cu faţa îndreptată în aceeaşi direcţie. Doar patru la sută dorm orientaţi faţă în faţă. Nu mă întrebaţi cum dorm ceilalţi 21 la sută, pentru că studiul nu precizează, dar sunt sigur că imaginaţia ne poate oferi o serie de variante.

În privinţa distanţei considerate atât de elocvente, doar 12 la sută şi-au petrecut noaptea la o distanţă mai mică de 2,5 cm. Asta este cu siguranţă un indicator al nivelului de fericire existent în cuplurile moderne, şi nu unul care să ne bucure.

Cercetarea a fost prezentată la Festivalul Internaţional de Ştiinţă de la Edinburg.

Relaţiile dezvăluite de somn

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *