Scanează-ți creierul să vezi dacă-i perechea potrivită

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Scanările creierului ar putea dezvălui dacă cuplurile nou formate şi-au găsit întradevăr dragostea de lungă durată, spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au observat modele în activitatea creierului voluntarilor care s-au indrăgostit şi au tras concluzia că ar putea estima dacă cuplurile vor fi împreună trei ani mai târziu.

Chiar dacă voluntarii credeau că şi-au găsit dragostea vieţii lor, prin scanarea creierelor lor, oamenii de ştiinţă pot spune dacă aceste sentimente sunt destul de puternice pentru a realiza relaţia mult visată.

Autorii studiului le-au arătat voluntarilor fotografii cu partenerii lor şi i-au rugat să se gândească la amintiri frumoase legate de aceştia în timp ce erau supuşi operaţiilor de scanare cerebrale.

În cazul în care creierul voluntarilor a demonstrat o activitate mai mare în zona responsabilă cu emoţiile la frumuseţea vizuală, dar mai mică în cortexul prefrontal medial, zona legată de critică şi judecată, relaţiile lor ar avea şanse să dureze.

Surprinzător, centrele de agrement ale creierului au fost mai puţin active la cuplurile care au rămas împreună. Oamenii de ştiinţă spun că activitatea redusă în aceste zone care se referă la dependentă şi căutarea recompensei pare a fi cheia.

Jumătate din participanţii la studiu au rămas cu partenerul lor până la sfârşitul perioadei de trei ani.

Profesorul Arthur Aron, psiholog social la Universitatea Stony Brook din Long Island, New York, a declarat:” Toţi cei implicaţi în studiu au fost îndrăgostiţi de partenerul lor, lucru reflectat de scanarea creierului lor dar au fost o serie de indicatori subtili care au dovedit stabilitatea relaţiei. În cazul în care sentimentul puternic a fost combinat cu semne că şi-ar putea reglementa emoţiile, că şi-ar vedea partenerul într-o lumină pozitivă, atunci relaţia are şanse mari să fie un succes.

In articolul publicat in Mail Online, profesorul Aron spune că cercetarea ar putea avea o aplicaţie practică în a ajuta oamenii care au probleme de relaţionare.

Xiaomeng Xu, autorul principal al studiului de la Universitatea Brown a declarat: „Factorii prezenţi în stadiile incipiente ale iubirii romantice par să joace un rol major în dezvoltarea şi longevitatea relaţiei. Datele noastre oferă dovezi preliminare că răspunsurile neuronale în fazele incipiente ale iubirii romantice pot prezice stabilitatea relaţiei şi calitatea ei în următoarele 40 de luni. Regiunile creierului implicate sugerează că funcţiile de recompensare pot fi predictive pentru o relaţie bună”.

Scanează-ți creierul să vezi dacă-i perechea potrivită

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *