Putem avea doar un număr finit de prieteni

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

În ciuda tehnologiilor de ultimă oră din domeniul telefoniei mobile sau a site-urilor de social networking, care au generat modalităţi facile de a păstra contactul între indivizi, un studiu recent arată că oamenii nu pot avea decât un număr finit de prieteni apropiaţi.

Cercetarea a fost făcută de o echipă internaţională care a inclus specialişti de la Universitatea Oxford, Universitatea Chester din Marea Britanie şi Universitatea din Aalto, Finlanda, fiind publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences  Early Edition.

„Deşi comunicarea socială este acum mai facilă ca niciodată, se pare că această capacitate a noastră de a menţine relaţii emoţionale cu apropiaţii, este finită”, a declarat James Martin, profesor la Oxford. „În timp ce numărul de prieteni apropiaţi variază de la o persoană la alta, în orice moment al vieţii lor, oricare dintre noi, nu este capabil să păstreze relaţii strânse decât cu un mic număr de oameni. Astfel, noii prieteni intră în viaţa noastră în detrimentul celor existenţi, pe care îi împing în afara cercului”, a completat domnia sa.


Îți poate schimba viața o carte?


Grupul de studiu a fost alcătuit din 24 de studenţi aflaţi în perioada de tranziţie de la şcoală la universitate sau de la facultate la locul de muncă. Aceştia au fost urmăriţi timp de 18 luni. La începutul studiului, cercetătorii au clasificat membrii reţelelor sociale pentru fiecare participant în parte, în funcţie de apropierea emoţională declarată. Aceste date au fost corelate cu numărul de apeluri telefonice adresate de către subiecţi. Evident, prietenii din cercul celor apropiaţi s-au aflat în topul apelurilor telefonice.

Fiecare individ studiat a prezentat caracteristici personale privind frecvenţa şi durata apelurilor, fapt care a putut genera stabilirea unei aşa numite „semnături sociale” pentru fiecare în parte.

În urma studiului, s-a descoperit că deşi relaţiile participanţilor s-au schimbat în timpul perioadei de tranziţie intense între instituţiile de învăţământ şi cele de lucru, semnăturile sociale individuale au rămas stabile. Participanţii au continuat să facă acelaşi număr de apeluri, dar în lista de priorităţi au survenit schimbări majore. O parte a persoanelor existente a fost pur şi simplu înlocuită de indivizi aparţinând noilor medii în care subiecţii îşi desfăşurau noua activitate, iar o altă parte a suferit o reierarhizare a importanţei.

„În timp ce noii membrii sunt adăugaţi unei reţele, unii membrii ai reţelei vechi sunt înlocuiţi sau primesc mai puţine apeluri”, declară Robin Dunbar, profesor de psihologie  la Universitatea Oxford.

Acest lucru se datorează timpului limitat alocat comunicării, dar, spun cercetătorii, există şi efort cognitiv şi emoţional necesar a susţine relaţii apropiate cu alte persoane. Se pare că modelele de comunicare umane sunt astfel prescrise încât chiar şi eficienţa oferită de unele forme de comunicare digitală, nu este suficientă pentru a le modifica.

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *