Psihologie sau parapsihologie?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Psihologie sau parapsihologie? Se pare ca parapsihologia este incompatibila cu psihologia. Sunt multi sau putini cei ce cred in fenomenele paranormale? Evident ca pentru a raspunde la aceasta intrebare nu putem analiza fenomenul paranormal in ansamblu. Dar chiar si unii sceptici accepta o parte a fenomenelor inglobate in ceea ce numim paranormal.

Nu de mult timp, jurnalistul Steven Volk a descoperit unii sceptici care recunosc existenta capacitatii omului de a comunica telepatic.

Astfel, psihologul Richard Wiseman a declarat ca „fata de alte dovezi ale stiintei, telepatia si-a dovedit existenta”.
De acord cu el sunt si alte personalitati stiintifice sau medicale, psihologul Donnald Hebb scriind despre acest fenomen inca din 1951: ” – De ce nu acceptam perceptia extrasenzoriala ca un fenomen psihic? S-au oferit atat de evidente cazuri…”.

De atunci, adeptii fenomenelor parapsihologice par sa fi castigat lupta. Victoria se datoreaza nenumaratelor experimente reusite facute in diverse laboratoare din intreaga lume.

Si totusi, fenomenele extrasenzoriale sunt incompatibile cu cunoastrea stiintifica actuala? Psihologie sau parapsihologie?


Curs activare emisfera dreaptă prin desen 


Dovedita experimental, telepatia poate fi acceptata ca fenomen component al psihicului uman sau poate fi considerata ca o impostura. Dar nu poate fi ignorata.

In randul oamenilor de stiinta s-au facut doua sondaje care au aratat ca majoritatea acestora cred in fenomenul telepatic, ba mai mult, multi il accepta ca fiind ceva normal. Rezultatele acestor sondaje facute pe 500 si 1000 de subiecti au fost de 56% si 67%. Paradoxal insa ca numarul cel mai mare de sceptici se afla exact in tagma psihologilor, unde 34% dintre intervievati il considera o imposibilitate comparativ cu 3%, procentul oferit de ceilalti oameni de stiinta.

Se sperie acestia ca telepatia ar schimba legile stiute ale fizicii cu susul in jos? Vocile scepticilor par sa se calmeze. Recente declaratii ale psihologului James Alcock spun ca atitudinea stiintei fata de parapsihologie nu inseamna ca aceasta din urma ar fi in eroare ci faptul ca odata dovedita stiintific, parapsihologia ar demonstra unele erori fundamentale ale fizicii si biologiei.

O serie de fizicieni de renume, Henry Margenau, David Bohm, Brian Josephson, şi Olivier Costa de Beauregard, au subliniat de nenumarate ori ca teoria fizicii cuantice nu contrazice cu nimic fenomenele parapsihologice. A fost dezvoltat chiar si un model teoretic de pshihologie bazat pe formularea mecanicii cuantice.

Acceptate sau nu, dovedite sau nu, fenomenele parapsihologice isi dovedesc existenta, fiind in cele din urma doar fenomene la care nivelul nostru actual de intelegere este depasit sau ignorant.

sursa: The Epoch Times

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *