Produce lipsa somnului daune cerebrale?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Dacă te-ai simţit vreodată ca lovit în cap după o noapte în care nu ai dormit, află că această senzaţie nu este departe de adevăr. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că privarea de somn pentru o singură noapte determină modificări la nivelul creierului similare cu cele apărute după o lovitură la cap.

Cercetătorii implicaţi în studiu au declarat că bărbaţii tineri examinaţi au prezentat o creştere a unor concentraţii de produse chimice care indică leziuni ale creierului. Profesorul Christian Benedict, de la Universitatea Uppsala din Suedia spune că substanţele NSE şi S-100b sunt biomarkeri pentru leziunile cerebrale, cum ar fi comoţiile, spre exemplu.

„Nivelul acestora în sânge a crescut semnificativ în urma unei nopţi de nesomn, pentru persoanele aflate în grupul studiat”, declară profesorul suedez.

Rezultatele unor studii anterioare au arătat modul în care creierul se foloseşte de somn pentru a se curăţa, eliminând aceste substanţe toxice. Studiul recent încheiat vine să sprijine ideea cum lipsa de somn conduce la un risc crescut al boli Alzheimer, Parkinson şi al sclerozei multiple.

„Creşterea nivelului produselor chimice din sânge după nopţile nedormite, sugerează că somnul insuficient conduce la pierderea de ţesut cerebral”, completează profesorul Benedict. „în consecinţă, o noapte cu un somn bun este necesară pentru menţinerea sănătăţii creierului”.

O treime din populaţia ţărilor dezvoltate suferă de probleme legate de somn. Statisticile arată că timpul alocat somnului în prezent este de 7 ore pe noapte, cu două ore mai puţin faţă de cel alocat cu câteva decenii în urmă. Mulţi oameni de ştiinţă cred că programul neregulat de somn determină apariţia multor boli, de la simple dureri până la afecţiuni cardiace severe, şi totodată, mai puţin de opt ore de somn pe noapte reduce IQ-ul de a doua zi.

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *