Poziţia din lift spune cine eşti

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Credeți că poziţia din lift spune cine eşti ? Specialiştii se află într-o permanentă căutare a complicatelor procese cerebrale care ne ghidează viaţa. Fiecare acţiune, gest, reacţie are în spate un şir de motivaţii, scopuri, aşteptări care ne individualizează din marea masă de oameni care ne înconjoară, chiar dacă nu ne dăm seama de importanţa multora dintre ele.

Dar cine ar fi crezut că un simplu ascensor poate oferi atâtea informaţii despre o persoană sau un grup?

Cu toţii ştim că avem un sentiment uşor ciudat când suntem nevoiţi să împărţim cabina ascensorului cu alte persoane necunoscute. Cum intri, cum stai, unde te uiţi, ce faci cu mâinile, sunt doar câteva dintre problemele care apar în aceste situaţii. Cercetătorii sugerează că ar fi vorba chiar de o luptă subconştientă în timpul coborârii sau urcării cu ascensorul.

Un studiu susţine că oamenii stabilesc clar o ierarhie socială din secunda in care păşesc într-un ascensor. Rebeca Rousi, un doctorant în ştiinţele cognitive, a realizat un studiu etnografic de comportament în lift, făcut în două dintre cele mai înalte clădiri de birouri din Adelaide, Australia.

Dintr-un număr de 30 de ascensiuni cu liftul în cele două clădiri, a constatat că există o ordine stabilită de la sine între oamenii care utilizează ascensorul. Doamna Rousi a constatat că bărbaţii mai în vârstă păreau să se orienteze spre spatele cabinei, în faţa lor bărbaţii mai tineri şi în fata lor femeile de toate vârstele. S-a constatat deasemenea că jumătate din timpul drumului, oamenii se concentrează unde să-şi îndrepte privirea.

Bărbaţii s-au uitat în oglinzile laterale ale cabinei pentru a-şi privi ţinuta sau au privit prin geamurile ascensorului, în timp ce femeile s-au uitat în monitoarele din cabină, evitând să întâlnească alte priviri, cu excepţia cazului când erau însoţite şi purtau o discuţie.

Observaţia viitoarei doamne doctor este: „În plus, persoanele intervievate, păreau conştiente de aceste dinamici”

Atât bărbaţii cât şi femeile au spus că ar privi intenţionat o altă persoană din cabina ascensorului numai dacă ar vrea să-i atragă atenţia, motiv pentru care, femeile au declarat că preferă să se poziţioneze cu faţa către uşi şi cu spatele la ceilalţi. Cu toţii au recunoscut practicarea unor standarde de politeţe şi un sentiment de încălcare a intimităţii atunci când folosesc scensorul.

Există cei drept şi unii utilizatori care au declarat că au un sentiment de nesiguranţă atunci când păşesc în cabină de teamă să nu se întâmple un accident în timpul utilizării.

Studiul a mai tras concluzia că persoanele mai timide se poziţionează în faţa uşilor, în timp ce îndrăzneţii merg în spatele cabinei având o perspectivă asupra întregului grup de utilizatori.

Un studiu clar şi elocvent, în care se vorbeşte de ascensoare prevăzute cu oglinzi, geamuri, monitoare, şi bănuiesc suprafeţe acceptabile ale cabinelor. Astfel studiul doamnei viitoare doctor Rousi se poate îmbogăţi şi cu concluziile pe care le putem trage noi, cititorii români. Nu asupra subiectului cercetării ci asupra Australiei, sau pardon a locului unde trăim noi. Dacă un astfel de studiu ar fi făcut de un doctorand român, cum ar fi concluzionat ierarhia socială între cele maxim 3 persoane obligate să stea nemişcate în timpul călătoriei. Poate graffiti-urile din interior să ofere mai multe informaţii, atât despre cei care le-au executat cât şi despre opţiunea celui care le citeşte. Nu am văzut nimic in studiul australiencei despre opţiunea privitului prin găurile pereţilor cabinei sau a chiştoacelor prinse în plafonieră. Despre alte lucruri găsite prin cabine nu vă mai spun, din câte am înţeles, oricum intimitatea este încălcată în interiorul ascensorului.

Dar o întrebare tot îmi stăruie în minte, ce naiba le-au trebuit australienilor clădiri aşa înalte la atâta suprafaţă pustie? Dar ăsta-i subiect de alt studiu.

Vă las. Trebuie să ajung la etajul 9 şi trebuie să-mi drămuiesc respiratia. Băiatul lui Nea Dorel de la 2 a băgat iar beţe de chibrit în contactele cabinei.

Poziţia din lift spune cine eşti

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *