Poate Mintea genera Supranaturalul?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Poate Mintea genera Supranaturalul? Specialiştii în parapsihologie vorbesc extrem de des despre capacităţile nebănuite ale minţii umane de a genera fenomene aşa zis „paranormale”. Teoriile au fost preluate şi exploatate în numeroase romane şi producţii de televiziune ori cinematografice.

Una dintre cele mai renumite explorări ale legăturii dintre fenomenul parapsihologic şi mintea omului este experimentul Philip, care a testat capacitatea unui grup de subiecţi de a crea o fantomă, pornind de la o poveste fictivă.

La începutul anilor 1970, mai mulţi membrii ai grupului Owen, cercetători ai fenomenelor psihice de la Societatea Toronto s-au hotărât să testeze ipoteza că apariţiile paranormale sunt doar produsul minţii umane, rod al fricii colective şi credinţei în existenţa spiritelor.

Studiul a început prin a contura o biografie pentru un personaj fictiv pe care l-au numit Philip Aylesford. I-au confecţionat chiar şi un chip, ilustrându-l în câteva desene. Povestea lui Philip avea toate ingredientele unui adevărat scenariu de succes.

Personajul Philip era un aristocrat englez, de confesiune catolică, care trăise pe la mijlocul secolului 17, în vremea lui Oliver Cromwell. Au stabilit că acesta era căsătorit cu fica unui nobil, frumoasă dar deloc drăgăstoasă. Se implică într-o poveste de dragoste cu o tânără ţigancă, acuzată ulterior de vrăjitorie şi arsă pe rug, în momentul în care relaţia este dezvăluită. Cuprins de remuşcări pentru că nu-şi apărase iubita, Philip se sinucide aruncându-se de la etajul conacului său.

Grupul constituit pentru experiment a fost compus din opt persoane, nici una nemanifestând capacităţi paranormale. În afară de soţia doctorului Owen, o femeie care ocupase postul de preşedinte al MENSA, organizaţie a persoanelor cu IQ ridicat, din grup au mai făcut parte un designer industrial, un contabil, o casnică, un economist, un student la sociologie şi un observator în persoana doctorului în psihologie, Joel Whitton.

Un an de zile, grupul s-a întâlnit în şedinţe formale în care s-a discutat despre Philip şi viaţa sa, au meditat asupra lui şi au încercat incipiente „halucinaţii colective”. Şedinţele au fost înregistrate, dar excluzând câteva declaraţii ale membrilor care reclamau că au simţit o prezenţă străină în cameră, neînregistrate de aparatură, nu s-au semnalat fenomene ciudate.

Grupul Owen nu s-a dat bătut. Au schimbat tactica, apelând la tehnica clasică Quija şi au creat o atmosferă mai adecvată, înconjurându-se cu elemente de decor din vremea lui Philip. Rezultatele au început să apară. Spiritul lui Philip şi-a făcut simţită prezenţa.

Prin bătăile fine în masă, spiritul transmitea mesaje care indicau o adevărată personalitate. Pe lângă informaţiile cunoscute, Philip a oferit o serie de răspunsuri inimaginabile referitor la personaje din epoca sa, şi a reuşit să determine levitarea mesei în jurul căreia se strânsese grupul. În plus, puterile psihokinetice ale spiritului inventat au reuşit să diminueze la comandă intensitatea luminii din cameră.

Grupul a organizat o şedinţă de spiritism la care a fost invitat un public compus din 50 de persoane, experiment deasemenea filmat. Philip n-a fost deloc timid, făcându-se din nou prezent. Zgomote, fluctuaţia luminii şi levitaţia mesei (cu o jumătate de centimetru) a uimit asistenţa şi echipa de filmare.

Poate Mintea genera Supranaturalul?


Butonul pornit/oprit al inconstientului

Este dragostea un plan al naturii sau o simplă chimie


Poate Mintea genera Supranaturalul?

Încântaţi de succes, membrii Societăţi Toronto au încercat şi alte experimente, chemând spiritul unei spioane franceze Lilith, al unui alchimist medieval şi chiar al unui un om din viitor, numit Axel. Toate personajele, fictive dealtfel, au reacţionat după acelaşi tipar.

Recent, un alt grup de studiu australian, din Sydney, a efectuat un test similar, numit „Experimentul Skippy”, personajul creat fiind acela al unei fete de 14 ani. Grupul raportează că spiritul Skippy comunică cu ei în acelaşi mod, prin bătăi şi zgârieturi în masă.

Evident că experimentele expuse nu reuşesc să exprime o singură concluzie. Unii specialişti consideră că oamenii deţin suficientă putere şi voinţă pentru a se conecta cu lumea spirituală sau paranormală, în timp ce alţii spun că astfel de fenomene sunt generate exclusiv de conştiinţa umană.

Doctorul în psihiatrie Robert Stein crede că experienţele supranaturale de grup sunt fie proiecţia iluzorie a grupului sau sunt simple produse mentale, dar care dovedesc că energia umană, în special ideile, sunt mai tangibile decât credem.

„Nu există nici un motiv să credem că ideile călătoresc diferit de, să zicem, undele radio” declară doctorul Stein. „Probabil ca undele cerebrale să fie capabile să genereze schimbări fizice, telekinetice în mediu sau să poarte informaţie în moduri necunoscute. Cu siguranţă, mintea este mai puternică decât credem”, a continuat domnia sa.

Experimentul Philip nu reprezintă poate mare lucru pentru unii. Cu certitudine, asta nu dovedeşte inexistenţa fantomelor. Un punct de vedere a fost acela că un alt spirit, mai şugubăţ, a luat locul invocatului şi fictivului Philip, jucându-le o festă cercetătorilor.

In orice caz, cercetarea a dovedit, la fel ca multe teste mai recente, efectuate în laboratoare ştiinţifice extrem de serioase, că fenomenele paranormale sunt reale. E la fel de adevărat că am rămas cu mai multe întrebări decât răspunsuri despre lumea în care trăim. Singurul Adevăr pe care-l putem extrage este acela că ceva există deasupra existenţa noastră, ceva care rămâne încă neexplicat sau pe care refuzăm să-l acceptăm aşa cum este.

Poate Mintea genera Supranaturalul?

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *