Patru semne ale unui divorț iminent

Facebookgoogle_pluslinkedinmail
John Gottman, profesor de psihologie la Universitatea din Washington, și-a petrecut ultimii 14 ani studiind comportamentele cuplurilor americane și cauzele principale ale unui divorț .

Împreună cu psihologul Robert Levenson de la Universitatea Berkley din California, a reușit să identifice patru comportamente premergătoare unui divorț care plutește în aer.
În interviul acordat pentru Business Insider, profesorul Gottman explică aceste comportamente, pe care le-a numit ”cei patru călăreți ai Apocalipsei” dar și o serie de atitudini care pot îndrepta în bine o relație de cuplu.

Disprețul
Disprețul, considerat de Gottman ca fiind ”sărutul morții” pentru o relație, este descris drept o combinație virulentă de furie și dezgust prin care partenerul este considerat inferior. Cauza acestuia pare a fi un zid construit în calea sesizării oricărei nevoi sau emoții a partenerului tău. Dealtfel, dacă te consideri mai deștept, mai realizat și mai bine poziționat din orice punct de vedere, este aproape imposibil să accepți opiniile sale ca fiind valide.
Pentru a combate acest comportament, partenerii trebuie sa fie suficient de deschiși pentru a vedea lucrurile și din unghiul celuilalt.

Critica
La fel ca și disprețul, critica capătă o însemnătate mai mare decât acțiunea de moment la care face referire, fiind percepută drept o acuză la caracterul sau personalitatea partenerului.
Spre exemplu, în cazul în care partenerul obișnuiește să-și lase lucrurile înșirate peste tot prin casă, înainte de a-i spune că este dezordonat sau mai rău că este neglijent, întreabă-te de ce ești în relație cu această persoană și apoi încearcă să-i explicați cât se poate de calm de ce te deranjează urmările acțiunilor sale. Vei preveni astfel alimentarea unor resentimente mult mai profunde care conduc la dispreț.

Defensivitatea
Gottman a descoperit că majoritatea cuplurilor care divorțează în primii ani de la căsătorie sunt cele care tind să alunece cu ușurință în situații de maximă încărcătură emoțională. În astfel de situații, unul dintre parteneri joacă adesea rolul unei victime și devine defensiv, până la negativitate fiind doar un pas.
”Este foarte ușor de intrat în ea, dar extrem de greu de ieșit”, spune profesorul Gottman. Pentru a evita escaladarea unor astfel de situații, sfatul profesorului de psihologie este asumarea responsabilității pentru orice acțiune sau manifestare.

Stoparea comunicării
Ești genul care-și susține cu tărie argumentele? Simți cum ritmul cardiac crește și vocea îți devine autoritară, dar imediat ce partenerul cedează, îți reiei rapid starea dinainte fără a mai continua discuția?
Ei bine stoparea comunicării în astfel de momente este la fel de toxică precum disprețul, privându-l pe partener să abordeze problema de fond. În consecință, nu faci nimic altceva decât să închizi și să blochezi canalul prin care ai putea recepționa ce are de spus partenerul.

Profesorul Gottman nu este singurul susținător al acestor patru manifestări ca fiind elocvente unui divorț iminent. Un studiu recent a relevat aceste comportamente ca fiind principalele cauze ale divorțurilor în anul 1, 3 și 7 al mariajului.

Asta nu înseamnă că nu vă puteți confrunta ocazional cu unul dintre comportamentele enunțate, grav este atunci când ele înlocuiesc în majoritate interacțiunile pozitive din cuplu.

Tot profesorul Gottman oferă în același timp și soluția. Conform psihologului american, cuplurile care au reușit să se păstreze îndrăgostite, au cultivat ceea ce el numește ”trio magic”, adică: calmul, încrederea și angajamentul.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *