Păstrarea unui secret duce la nefericire

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Se pare că oricât de „persoană de încredere” aţi fi, mintea umană este concepută să ducă vorba de colo colo, iar acest lucru este şi benefic pentru sănătate, spun cercetătorii în urma unui studiu recent.

Conform unei reviste americane Salon, mai multe studii făcute în ultimele trei decenii au descoperit că oamenii care pătrează secretele au mai multe şanse de a se confrunta cu probleme psihice şi chiar dureri fizice, care culmea, cedează după împărtăşirea celor tăinuite.

Unul din studii, făcut în 2009 de către profesorul Tom Frins, pe un lot de 278 de adolescenţi şi publicat în International Journal of Behavioral, a rătat că cei care au ţinut secrete manifestă un nivel scăzut al auto-controlului, depresie şi însingurare.

În urma reluării testului după şase luni, s-a constatat că subiecţii care-şi „dăduseră drumul la gură”, se simţeau mult mai bine din punct de vedere psihic. Pentru ceil care au păstrat secretul, starea de sănătate se agravase.

În ceea ce priveşte secretele de ordin personal, o cercetare din 1999 făcută la Universitatea Notre Dame de către profesorul de psihologie Anita Kelly a constatat că subiecţii care ascund astfel de informaţii cu caracter personal sunt mult mai suscceptibili de a avea dureri de cap, greaţă şi dureri de spate.

„Pur şi simplu, secretele generează oamenilor boală”, declară doamna profesor.

James Pennenbraker, psiholog la Universitatea din Texas, a constatat rezultate similare în timpul unui studiu din 1989 făcut pe 33 de supravieţuitori ai Holocaustului. Domnia sa a cerut subiecţilor să dezvăluie amintiri traumatice ce nu trebuiau spuse, din timpul Holocaustului. După 14 luni, la o nouă testare medicală, supravieţuitorii lagărelor se aflau într-o stare de sănătate mult mai bună.

Cei care deţin secrete se simt pur şi simplu împovăraţi, spune un studiu publicat în 2013 în revista Psihologie Socială şi Ştiinţele Personalităţii de către Michael Slepian.

O altă cercetare ne spune că indiferent cât de mult am vrea să păstrăm un secret, creierul uman nu ne lasă să facem acest lucru mult timp. Lara Smart, profesor de psihologie şi ştiinţe neurologice, autor al studiului, susţine că de fiecare dată când încercăm să suprimăm un gând sau o taină, un proces mental ce are loc în creierul nostru ne determină să-l scoatem mereu la iveală.

Şi în fond, ce-l ce-ţi împărtăşeşte un secret cerându-ţi să-l pătrezi doar pentru tine, nu a făcut-o doar pentru că nu a mai putut să se abţină ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *