Oamenii pot învăţa în timp ce dorm

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Un studiu recent încheiat atestă faptul că oamenii pot primi şi reţine informaţii în timp ce dorm. Din păcate, ceea ce studiul atestă este mult prea puţin faţă de ce şi-ar dori oamenii să se intample. Cercetatorii de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel a supus cercetării 55 de voluntari în ideea de a vedea dacă aceştia ascociază anumite sunete cu mirosuri receptate în timpul somnului.

Oamenii pot învăţa în timp ce dorm

Plecând de la teoria reflexului pavlovian, cercetătorii au plasat în preajma voluntarilor care dormeau sunete şi mirosuri diferite. Au fost folosite mirosuri plăcute ca cel de şampon sau deodorant dar şi din cele neplăcute, gen peşte sau carne stricată. Cercetătorii au observat că somnul devine superficial când subiecţii au fost expuşi mirosurilor neplăcute, iar în cazul mirosurilor plăcute respiraţia devine adâncă şi liniştitoare.

După ce au fost treziţi, voluntarii nu şi-au amintit nimic despre condiţionările sunet-miros. Cu toate acestea, când sunetele folosite au fost din nou prezente în stare de veghe, subiecţii au simţit şi mirosurile asociate în timpul somnului.

Aceste teste pot folosi medicilor pentru a induce informaţii pacienţilor aflaţi în stare de inconştientă sau într-o stare vegetativă. Deasemenea, ar putea servi în cadrul terapiilor pentru depăşirea fobiilor.

În ciuda acestor rezultate, Tristan Bekinschtein, neurolog la Universitatea din Cambridge declară că lipsesc etape foarte mari din mecanismul prin care creierul aflat în faza de somn poate înmagazina informaţii pe care să le utilizeze mai tarziu.

Până când va fi descoperită metoda sigură prin care putem învăţa în timp ce dormim, e bine să nu renunţăm la tehnicile tradiţionale.

Oamenii pot învăţa în timp ce dorm

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *