O nouă stare de conştienţă descoperită

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Medicina modernă acceptă pentru un pacient o stare deplin conştientă a acestuia sau una inconştientă. Dar iată că a venit timpul ca experţii medicali să fie nevoiţi să recunoască şi o a treia.

Dr. Jaideep Pandit, anestezist la Colegiul Sf. Ioan din Anglia, afirmă în cadrul Congresului anual al Asociaţiei de Anestezie din Marea Britanie şi Irlanda, în data de 19 septembrie 2013, că au reuşit să ducă un pacient într-o stare de conştienţă în care să răspundă la o comandă dar să nu fie deloc afectat de durere în timpul unei operaţii chirurgicale.

Această stare a fost numită de dr. Pandit, dysanaesthesia, şi poate fi dovedită printr-un experiment făcut pe 34 de pacienţi supuşi unor intervenţii chirurgicale. „Este remarcabil că aceştia mişcau doar degetele, în cazul în care se cerea acest lucru, fără să se trezească din anestezie şi fără să simtă durerea” declară doctorul britanic.

De regulă, pacienţii sunt atent supravegheaţi în timpul operatiilor pentru a se afla permanent în stare de inconştienţă. Tehnologiile folosite pentru monitorizarea stării de conştienţă a pacientului în timpul unei operaţii au fost îndelung dezbătute de specialişti.

„Este foate dificil de a proiecta un dispozitiv de monitorizare când nu avem un model a ceeea ce vrem să monitorizăm”spune dr. Pandit.

Ipoteza anestezistului englez poate servi ca bază pentru dezvoltarea unor aparate mult mai eficiente de monitorizare a pacienţilor, pentru a înlătura temerile chirurgilor că pacientul se trezeşte în timpul operaţiei. Sau la fel de bine, poate fi punctul de plecare în acceptarea inexplicabilului care se încăpăţânează să existe şi să se manifeste. Sau poate ne va ajuta să aprofundăm chiar şi conştiinţa.

O nouă stare de conştienţă descoperită

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *