O metodă de a controla emoţiile, rugăciunea

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Potrivit unui studiu recent, practicarea rugăciunii îi ajută pe oameni să-şi controleze emoţiile şi comportamentul. „Pentru a se adapta unui mod sănătos de viaţă, oamenii se întorc la rugăciune, spun cercetătorii, şi sunt recompensaţi din plin”.

Studii anterioare au arătat că atunci când oamenii se străduiesc cu greu să-şi controleze emoţiile şi gândurile, riscul de izbucniri agresive şi consumul excesiv de alcool sau alimente, creşte.

O cercetare recentă a unui colectiv de psihologi germani de la Universitatea Saarland şi de la Universitatea din Mannheim, a constatat că rugăciunea îi ajută pe oameni să menţină auto-controlul. Studiul este publicat în Jurnalul de Socio-Psihologie Experimentală.

„Aceste rezultate arată efectul benefic pe care rugăciunea îl are asupra organismului, asupra capacităţii de efort a sa şi asupra auto-controlului”, spun cercetătorii. Rugăciunea a mai fost asociată de alte studii anterioare, reducerii consumului de alcool şi infidelităţii conjugale.

Cercetătorii germani au recrutat 79 de persoane, dintre care 41 erau creştini, 14 atei, 10 agnostici şi 14 credincioşi din alte religii. Subiecţii au fost îndrumaţi ca timp de 5 minute să se roage sau să se gândească cât mai intens la ceva. Apoi au fost puşi să vizioneze filme amuzante. În timp ce jumătate dintre ei au fost rugaţi să reacţioneze normal iar cealaltă jumătate să încerce să-şi suprime emoţiile şi să-şi controleze reacţiile faciale.

Mai apoi, au fost supuşi testelor Stroop, în care cuvintele care descriu culori apar tipărite cu cerneluri de culori diferite, spre exemplu cuvântul cerneală era scris cu cerneală roşie. Subiectul chestionat trebuia să indice culoarea cernelii şi nu cuvântul scris, acest lucru necesitând auto-control, deoarece instinctul este de a citi cuvântul.

Cercetătorii au constatat că persoanele care s-au rugat au reuşit să deţină un autocontrol net superior celeilalte grupe şi au făcut faţă cu uşurinţă testelor Stroop, dar declarând în acelaşî timp că au avut trăirile emoţionale.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *