Muzica reîmprospătează memoria

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Muzica reîmprospătează memoria Un prim studiu de acest fel, făcut de doi cercetători americani care au folosit muzică populară pentru a ajuta pacienţii cu leziuni severe ale creierului, a fost încununat cu succes. Rezulatele acestui studiu sunt publicate în revista Neuropsychological Rehabilitation.

Deşi cercetarea a fost făcută pe un număr mic de pacienţi, este destul de concludent faptul că muzica trezeşte amintiri autobiografice la pacienţii cu leziuni cerebrale dobândite. Se pare că efectul este chiar mai sesizabil decât la persoanele sănătoase sau la bolnavii de Alzheimer.

În studiul lor, Amee Baird şi Severine Samson, au extras melodii aflate în top la diferite momente din vieţiile pacienţilor, începând chiar cu perioada când aceştia aveau 5 ani. A fost format şi un grup de control, din 5 persoane care nu aveau leziuni cerebrale. Toţi subiecţi au fost rugaţi să raporteze cât de familiarizaţi au fost cu fiecare melodie, indiferent dacă le-a plăcut şi ce amintiri le-a produs aceasta.


Lipsa somnului poate produce daune severe


Frecvenţa evocărilor din trecut a fost aproximativ la fel atât  la pacienţii cu leziuni cât şi la cei sănătoşi. Ba numărul cel mai mare de amintiri a fost înregistrat la unul din pacienţii cu probleme. Cele mai multe amintiri evocate au fost legate de o persoană, de un grup de oameni sau de o perioadă din viaţă şi au fost în general pozitive.

Drept concluzie, cei doi medici au subliniat faptul că: „Muzica a fost mai eficientă în a stârni amintiri autobiografice decât solicitările verbale ale terapeuţilor, înregistrându-se un procent mai mare de asemenea rememorări, pentru oricare din perioadele din viaţă.”

Se menţionează însă că muzica este un stimulent eficient, dar pot beneficia de reabilitarea memoriei autobiografice numai pacienţii fără un deficit fundamental şi cei care manifestă o percepţie intactă.

Cercetătorii speră ca subiectul să constituie ţinta unor noi cercetări, pentru a obţine rezultate mai concludente în această oportunitate pe care muzica o oferă. Se bănuieşte că relaţia clară existentă între muzică, memorie şi emoţie, să fie folosită la un moment dat în favoarea atât a pacienţilor cu probleme câ şi a oamenilor sănătoşi. 

 

Muzica reîmprospătează memoria

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *