VIDEO: Muzica activează creierul la fel ca sexul

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Muzica activează creierul la fel ca sexul ? Să spunem că muzica este cea mai veche manifestare artistică a oamenilor, nu avem o dovadă solidă, dar nici departe nu cred că suntem. Ritmurile melodice declanşează sentimente de tristeţe, bucurie, veneratie sau pot răscoli amintiri din cele mai profunde. Tot muzica este capabilă să producă adevărate fenomene sociale, dacă este să amintim doar manifestările anilor 70 care au culminat cu reveria de la Woodstock.

 

Cu toate acestea, specialiştii spun că muzica nu a avut o aşa mare importanţă în evolutia omului, asta dacă e să o comparăm cu sexul sau alimentaţia. Ritmurile muzicale nu au făcut nimic notabil pentru supravieţuirea strămoşilor rasei umane. Şi totuşi, muzica şi efectele sale sunt prezente puternic în mai toate culturile lumii, fiind nevoită să satisfacă nevoi universale, adesea neelucidate.

Sunt cunoscute exemple de situaţii în care fără a avea explicaţii prea multe, muzica a reuşit să producă fenomene de masă, o simplă căutare pe internet returnând multe astfel de cazuri.

Un neurolog de la Universitatea McGill din Montreal, pe nume Salimpoor, împreună cu un colectiv de cercetători a evidenţiat faptul că muzica declanşează activitatea în nucleului accumbens, adică în aceeaşi zonă a creierului care eliberează dopamina în timpul actului sexual şi alimentaţiei producând plăcerea chimică. Se pare că există şi posibilitatea de a da dependenţă. Spre deosebire de om, animalele obţin aceeaşi senzaţie de la mâncare şi sex, dar deloc de la muzică.

Nucleul accumbens este doar o parte a simfoniei neuronale, muzica activând deasemenea amigdala, implicată în procesele de emoţie, precum şi zone ale cortexului prefrontal implicat în luarea deciziilor abstracte.

Testul făcut de profesorul Salimpoor a constat în analiza unor răspunsuri venite de la o serie de subiecţi cărora le-au fost oferite spre audiţie melodii necunoscute dar alese în funcţie de preferinţele declarate ale fiecăruia. Indivizii din grupul de studiu au ascultat primele 30 de secunde din fiecare melodie în timp ce se aflau într-un scaner MRI care le monitoriza creierele. Pentru a oferi o imagine cât mai obiectivă, ei au răspuns la un chestionar în care trebuiau să spună cât ar fi dispuşi să plătească pentru a cumpăra piesa muzicală preferată.

Muzica activează creierul la fel ca sexul


Iubirea de sine și internetul


Muzica activează creierul la fel ca sexul

Oamenii de ştiinţă au constatat că piesele muzicale care au declanşat cele mai puternice reacţii emoţionale şi intelectuale ale creierelor, au fost corelate cu tendinţele preţurile mai mari oferite de subiecţi.

Cercetătorii au concluzionat că în timp ce un individ ascultă o piesă muzicală nouă, creierul lui face deja o predicţie a succesului respectivei melodii, dar asta numai dacă ea face parte din arealul cultural al subiectului.

Aceste predictii îi fac pe oamenii de ştiinţă să spună muzica atinge un mecanism din creierul nostru care se pare că a fost cheia progresului nostru evolutiv. Abilitatea de a recunoaşte modele şi a anticipa ceea ce este probabil să se intâmple în viitor, într-un cuvânt, capacitatea de a ne imagina, care este una din principalele atuuri pe care omul le are în faţa animalelor. Împreună cu mai lipsitul de farmec deget opozabil, ne-a permis să preluăm conducerea lumii, spun specialiştii.

Astfel se justifică apetenţa oamenilor pentru muzică, ţine să sublinieze profesorul Salimpoor. Dealtfel, muzica se află în primele cinci plăceri ale oamenilor, spun rezultatele mai multor studii.

Muzica activează creierul la fel ca sexul

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *