VIDEO: Jocurile video pot păcăli creierul şi după oprirea lor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Un studiu recent arată cum unii jucători au raportat „versiuni distorsionate ale împrejurimilor din lumea reală„. Aceştia au interpretat greşit imaginile prezente în jocurile video ca fiind obiecte reale, după ce aplicaţiile respective fuseseră oprite. Fenomenul a căpătat denumirea de „transfer de joc„.

 

Frecvent, unii jucători au declarat că văd meniurile acestor jocuri în timpul altor activităţi pe care le execută, aud muzica de fundal a acestuia, s-au au sesizat detalii din jocul preferat chiar înlocuind unele panouri de pe autostradă.

Cercetarea a constatat că jocurile video pot păcăli cu uşurinţă creierul, generând imagini fantomă după ce respectivul individ a încetat să mai utilizeze jocul. Studiul este efectuat de către un institut de cercetare internaţional al Universităţii din Nottingham, pentru un grup de 650 de indivizi selecţionaţi dintre posesorii de conturi de pe site-urile de jocuri online.

Jucătorii au raportat reacţii diverse în timpul studiului. Dacă unii au fost impresionaţi în urma cercetării, punându-şi semne de întrebare asupra sănătăţii lor mintale, alţii au fost doar amuzaţi de experiment, căutând să-şi provoace aceste „iluzii”.

Profesorul Mark Griffiths declară: „Unele persoane sunt mai sensibile decât altele de a experimenta fenomenultransferului de joc. Efectele acestui fenomen par a fi de scurtă durată, dar unii jucători le experimentează periodic. Este nevoie de un studiu mai amănunţit pentru a înţelege implicaţiile cognitive şi psihologice ale acestui fenomen al transferului de joc”.


Care este secretul unei căsnicii îndelungate?


Un alt psiholog implicat în studiu, doamna Angelica Ortiz de Gortari, spune că această cercetare „ne invită să reflectăm asupra efectelor resimţite în urma expunerii prelungite la stimuli sintetici”.

Specialiştii spun că aceste transferuri de fragmente specifice jocului în viaţa reală sunt generate de asocierile făcute de creier între experienţele virtuale şi cele din momentul producerii lor. În unele cazuri, aceste „fantome de joc” apar fără ca individul să le conştientizeze ca neaparţinând lumii reale şi fără posibilitatea de a le controla. Oamenii de ştiinţă fac unele asocieri între manifestarea unor comportamente umane şi jocurile video.

Se studiază în continuare diferite modalităţi prin care acest fenomen al transferului de joc să poată deveni util în procesele de învăţare. În acelaşi timp însă, cercetătorii caută soluţii pentru elimina unele riscuri pe care tehnologia viitorului o va avea asupra minţiii omului.

După conceptul de mâncare sănătoasă, viaţă sănătoasă şi multe alte lucruri sănătoase, iată că vom avea şi unul de jocuri video sănătoase. Acum rămâne să vedem care vor fi acelea.

Sunt sigur că cei care conduc popoarele îşi doresc nişte jocuri care să ne genereze transferuri cum că am fi cu toţii milionari, sănătoşi, şi în general extrem de mulţumiţi de felul cum ne conduc. Dar de ce vorbesc la termeni de viitor când deja avem locuri unde suntem cu toţii frumoşi, deştepţi, buni, generoşi şi realizaţi. Sau aţi văzut altfel de oameni pe facebook, twitter sau alte site-uri de socializare?

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *