Inteligenţa legată de spiritul de observaţie

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Poate fi legată inteligenţa de spiritul de observaţie? Oamenii de ştiinţă spun că un simplu test vizual poate estima exact IQ-ul unei persoane. Studiul publicat în 23 mai, îin revista Current Biology, a constatat că abilitatea oamenilor de a filtra eficient informaţiile vizuale şi de a se concetra asupra celor aflate în prim plan, este strâns legată de valoarea IQ-ului.

Descoperirea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să identifice procesele creierului responsabile pentru inteligenţă.  Asta nu înseamnă că o privire ageră duce la inteligenţă, declară co-autorul studiului, Duje Tadin, un neurolog de la Universitatea din Rochester, New York. Se poate spune însă că procese comune cerebrale stau la baza atât a inteligenţei cât şi a unei bune procesări vizuale.

 Iniţial, echipa profesorului Tadin studia percepţia vizuală a unui grup de 12 persoane când au constatat că IQ-ul lor părea să fie legat puternic cu nivelul de performaţă demonstrat în rezolvarea unei sarcini date. Testul consta în urmărirea unor imagini în mişcare, formate dintr-un joc de dungi albe şi negre, elocvent pentru specialişti de a amprenta capacităţile vizuale urmărite. Participanţii au completat şi un test IQ, specialiştii observând că persoanele cu aptitudini sporite la jocul imaginilor au obţinut şi punctaje mai mari la test.

Pentru că numărul subiecţilor era prea mic, echipa de cercetători a repetat testarea pentru un grup de 53 de oameni, obţinând aceleaşi concluzii.

Atunci când ne plimbăm, spre exemplu, peisajul din fundal este mereu în schimbare, astfel creierul este obligat să filtreze imaginile vizuale cu importanţă de cele irelevante.

„În creierul persoanelor cu IQ ridicat, mişcarea în fundal a unor mici obiecte cu însemnătate sunt prelucrate automat de creier, spune profesorul Tadin. Viteza de filtrare este doar jumătate din poveste, în plus este vorba de o capacitate de a filtra lucrurile mai putin relevante şi de a concetra toate resursele asupra a ceea ce este important,” a completat domnia sa.

Chiar dacă legătura dintre IQ şi filtrarea vizuală a fost dovedită, testele specifice de evaluare a inteligenţei nu vor fi înlocuite cu unele de urmărire a mişcării, a declarat Kevin McGrew, director al Institutului pentru Psihometrie Aplicată.

Inteligenţa legată de spiritul de observaţie

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *