VIDEO: Cui îi este frică de ziua de 13 ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cui îi este frică de ziua de 13 ? Superstiţiie au apărut probabil odată cu dorinţa omului de a explica atât natura cât şi propria lui existenţă. Conştient că aparţine unei lumii subordonată unor legi şi forţe care-i depăşeau puterea de înţelegere, omul şi-a dorit întotdeauna să stăpânească efectul şi consecinţele acestora, cu scopul de a-şi controla în mai mică sau mai mare măsură destinul.

 

Consemnate frecvent în scrierile antice, superstiţiile s-au transmis din generaţie în generaţie, fiind aproape la fel de prezente şi astăzi, când dovezile ştiinţifice şi raţionamentele au luat locul credinţelor tradiţionale. Şi în astfel de condiţii, puţini sunt probabil cei care pot nega categoric credinţa măcar în una sau două superstiţii.

Vom încerca pe parcursul mai multor articole să trecem în revistă cele mai importante superstiţii prezente în cultura omului modern. Şi dacă vorbim de superstiţii, probabil că cea mai populară dintre ele este teama de numărul 13.

Consemnată în scrierile elene, triskaidekaphobia, teama morbidă generată de numărul 13 determină apariţia unei alte superstiţii respectate cu sfinţenie de anticii greci, paraskevidekatriaphobia, frica de vineri 13.

Originea este atribuită după unii cercetători chiar perioadei babiloniene, argumentul fiind acela că legea cu numărul 13 din Codul lui Hammurabi, lipseşte. Cert este că superstiţia faţă de numărul 13 traversează timpurile istorice şi spaţiile geografice.

Conformându-se şi ei acestei fobii, vikingii credeau că Loki, considerat de unii teoreticieni drept un Lucifer al varianta creştine, ocupă a 13-lea loc în panteonul zeilor nordici.

Nici persanii nu văd în numărul 13 decât haosul care va urma periodei de 12.000 de ani cât viaţa va fi guvernată de cele 12 constelaţii din Zodiac. Astfel că în ziua de 13 a primei luni din calendarul lor, Farvardin, persanii obişnuiau să-şi părăsească casele şi să-şi petreacă ziua în aer liber.

Creştinismul nu este nici el departe, unele tradiţii vorbind despre Iuda Trădătorul ca fiind cel de-al 13 -lea aşezat la masă în timpul desfăşurării Cinei cea de Taină. Faptul nu este consemnat în Evangheliile canonice, dealtfel în tradiţia iudeo-creştină, credinţele în numărul 13 nefiind deloc uniforme. Tora enunţând în Exodul 13 atribute ale lui Dumnezeu, atribute preluate şi folosite şi în predici ale unor biserici creştine.

Timpurile mai apropiate nouă ne relevă numărul 13 prezent şi în scrierile Fraţilor Grimm, unde zâna cea rea din povestirea Frumoasa din Pădurea Adormită, este cea de a XIII -cea.

VIDEO: Cui îi este frică de ziua de 13 ?


Ce ne pot spunen visele despre un necunoscut?

Ce ne dezvăluie somnul despre o relație?


VIDEO: Cui îi este frică de ziua de 13 ?

Nu toate culturile cred în fatalitatea răului întruchipat în numărul 13, pentru chinezi spre exemplu, acesta este purtător de noroc. Egiptenii nu văd nici ei ceva rău în acest număr, conform credinţelor lor, drumul spre iluminarea spirituală parcurs în viaţă având 12 trepte, a 13-a fiind viaţa care urmează morţii fizice. Pentru ei moartea nu era o spaimă, purtând un mare respect acestei forme de viaţă de apoi.

Şi dacă civilizaţiile antice i-au acordat această însemnătate, istoria a confirmat-o prin evenimente marcante asociate acestui număr 13.

În 13 octombrie 1307, o zi de vineri, are loc arestarea simultană a conducătorilor Ordinului Cavalerilor Templieri. Întemniţarea Marelui Maestru Jacques de Molay şi odată cu el a mai multor cavaleri de seamă, a condus la distrugerea celei mai puternice organizaţii creştine a timpului, lăsând în urma sa mituri şi legende neclarificate nici astăzi.

Exemple ale unor evenimente istorice legate de numărul 13 pot alcătui o listă lungă mergând până la misiunea spaţială Apollo 13, abandonată în urma exploziei unui rezervor de combustibil.

Oamenii s-au temut sau au privit ironic acest număr considerat fatidic. În 1881, William Fowler, veteran al Războiului Civil American a vrut să pună capăt acestei superstiţii. El a format un club, numit chiar Clubul Treisprezece, la a cărui inaugurare, vineri 13 ianuarie, ora 20 şi 13 minute, a invitat 13 persoane pentru o cină în camera cu numărul 13 a unui hotel new-yorkez. Pentru a înfrunta şi mai mult superstiţia, oaspeţii erau nevoiţi să treacă pe sub o scară pentru a intra în cameră. Dar cum soarta nu acţionează când e provocată, nimeni nu a păţit nimic. Mai mult, clubul a deschis şi 13 filiale pe întreg cuprinsul teritoriului american, funcţionând o perioadă de timp ca mai apoi să treacă în uitare. Un fapt notabil însă este acela că cinci dintre viitorii preşedinţi americani au făcut parte dintre membrii clubului.

Chiar odată demonstrată inutilitatea fobiei de numărul 13, ea persistă în conştientul populaţiei. Anul 2013 a constituit o problemă pentru comercianţii de automobile noi din Irlanda. Numerele de înmatriculare din această ţară încep cu anul când maşina este înscrisă în circulaţie. Din teama de a nu afectată cumpărarea de automobile noi, guvernul irlandez a făcut un mic artificiu prin care maşinile înscrise în 2013, au primit în loc de numărul 13 pe tăbliţele de înmatriculare, numărul 131 sau 132.

Indiferent de semnul credinţei atribuit numărului 13, se pare că el va depăsi bariera acestui secol supertehnologizat aşa cum a făcut-o dealtfel de milenii.

 VIDEO: Cui îi este frică de ziua de 13 ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *