Genele prezic emoţiile şi satisfacţia în cupluri

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Genele prezic emoţiile şi satisfacţia în cupluri. Conform unui uimitor studiu recent, genetica îşi spune cuvântul şi atunci când vine vorba de adaptarea emoţională la un partener.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California, şi cei de la Universitatea Northwestern, au desoperit că o genă este implicată în reglementarea serotoninei, care prezice cum emoţiile afectează relaţiile noastre. Specialiştii spun că studiul efectuat la UC Berkeley este primul care asociază genetica, emoţiile şi satisfacţia de cuplu.

„Planează de mult acest mister asupra cuplurilor, de ce unul dintre parteneri poate fi atât de bine armonizat cu climatul emoţional din cuplu, în timp ce celălat nu”, spune dr. Robert W. Levenson, psiholog la Universitatea Berkeley. „Aceste noi descoperiri genetice ne ajută să înţelegem mai bine ce-i determină pe oameni să fie atât de diferiţi emoţional,” a continuat domnia sa.

Studiul a fost publicat în revista Emotion.

Mai exact, cercetătorii au descoperit o legătură între relaţiile împlinite şi o variantă de gene, sau „allele”, cunoscută sub numele de 5-HTLPR. Toţi oamenii moştenesc o copie a cestei variante de gene de la fiecare părinte.

Dintre participanţii la studiu, cei cu două allele scurte 5-HTLPR, s-au dovedit cei mai nefericiţi în viaţa de cuplu, atunci când au apărut emoţiile negative, gen furie şi dispreţ, şi cei mai fericiţi atunci când au existat emoţii pozitive, cum sunt umorul sau afecţiunea.

Prin contrast, cei cu una sau două allele lungi, au fost mai puţin deranjaţi de fluctuaţia emoţională din cuplu.

„Încercăm mereu să înţelegem reţeta pentru o relaţie bună, iar emoţia vine ca un ingredient important”, declară doctorul Levenson.

Cercetătorii spun că existenţa într-un cuplu a variantelor diferite de gene nu inseamnă că cele două persoane sunt incompatibile. Studiul arată doar că un cuplu care prezintă cele două allele scurte este foarte posibil să prospere într-o relaţie bună şi să sufere într-una rea.

Studiul a analizat genotipurile a peste 100 de cupluri şi a observat modul în care au interactionat cu partenerii lor pe parcursul timpului. „Nici una dintre aceste variante genetice nu sunt calificabile drept bune sau rele”, completează dr. Haase. „Fiecare  are avantajele şi dezavantajele sale”.

Această legătură între gene, emoţie şi satisfacţia în cuplu a fost pronunţată în special pentru adulţii ceva mai în vârstă. Explicaţia ar consta în faptul că la vârstele mai înaintate şi în copilărie, sunt maxime influenţele exercitate de genele noastre, conform declaraţiilor dr. Levenson.

Deci, o simplă analiză va putea să vă identifice prognosticul relaţiei dumneavoastră. Oare?

Genele prezic emoţiile şi satisfacţia în cupluri

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *