Facebook si jocurile on-line modifica identitatile

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Un studiu comandat de premierul britanic demonstrează că unele site-uri de socializare, citat fiind Facebook, împreună cu jocurile on-line determină utilizatorii să-şi identifice identitatea adevărată şi locul lor în lume.

Raportul este publicat de profesorul Sir John Beddington care anunţă o scădere a importanţei identităţii tradiţionale. Domnia sa atrage ateţia asupra scăderii în acest caz a coeziunii comunităţii.

Influenţa constatată ar putea fi valorificată în producerea unor schimbări sociale pozitive sau ar putea alimenta excuderi din viaţa socială a unor indivizi.

„Poate fi o forţă pozitivă, exemplificată de solidaritatea observată în Londra în timpul Jocurilor Olimpice din 2012 sau ar putea fi o forţă distructivă, dacă ne gândim la revoltele din 2011”, cităm din raportul studiului.

„Datorită dezvoltării telefoanelor inteligente, reţelele sociale şi a grupurile pot realiza conectivitatea şi în acelaşi timp să se mobilizeze, mult mai uşor dacă interesele lor de moment coincid. Un SMS poate mobiliza oameni care nu s-au întâlnit niciodată anterior.”

Raportul, intitulat „Identităţile viitorului”, vorbeşte despre accesul aproape continuu la internet, denumit „hiper-conectivitate”, care va conduce la schimbări profunde pentru societate în următorii 10 ani.

Profesorul Beddington a comandat studiul, făcând parte din aparatul guvernului însărcinat cu administrarea domeniilor ştiinţifice, pentru a anticipa tendinţele emergente în domeniul ştiiţei şi tehnologiei.

Concluzia fermă a fost că tendinţa cea mai dinamică în determinarea identităţii este hiper-conectivitatea, a declarat prof. Beddington pentru BBC News.

„Colectarea şi utilizarea datelor de către guvern şi sectorul privat caută să echilibreze drepturile şi libertăţile individuale ale vieţii private a individului cu problemele de securitate şi combaterea excluderilor sociale, care vor fi afectate în situaţia actuală. Sper că acest studiu să ajute la elaborarea unor politici constructive” a spus domnia sa.

Comentariile pe marginea raportului vorbeşte despre schimbarea naturii identitătii ceea ce va avea implicaţii semnificative pentru cum înţelegem acum termenul de comunitate şi de integrare socială. Studiul arată că elementele tradiţionale, care modelează identitatea unei persoane, cum ar fi religia, etnia, locul de muncă şi vârsta devin mai puţin importante decât au fost până acum.

În schimb, în rândul tinerilor în special, viziunea lor despre ei înşişi este modelată din ce in ce mai mult de mediul on-line, al interacţiunilor din cadrul reţelelor sociale şi de jocurile on-line.

Studiul a constatat că departe de a crea identităţi false sau fanteziste, aşa cum unii critici sugerează, mediul on-line a permis multor oameni să scape de ideile preconcepute ale celor din jurul apropiat lor şi să-şi găsească adevărata identitate. Acest fapt poate fi exemplificat mai ales cu cazurile persoanelor cu handicap, care conform specialiştilor, le-a permis să socializeze pe picior de egalitate cu ceilalţi.

„Unii oameni timizi sau cei care se simt singuri, sau mai puţin atractivi, descoperă că pot socializa cu mai mult succes şi se pot exprima mult mai liber în mediul on-line” spune raportul.

Din acelaşi raport, 60 la sută dintre utilizatorii de internet în 2011, au fost membrii unei reţele sociale, o creştere uriaşă faţă de 43 la sută din 2007. Activismul politic a fost mai mare pe aceste reţele, fapt observat la momentul revoluţiei din Tunisia şi mobilizarea dizidentă în Egipt şi Libia.

Fotografiile şi detaliile despre viaţa personală a oamenilor devin din ce în ce mai publice pe site-urile de socializare. Se exemplifică printr-un caz ipotetic, în care unei persoane tinere i se refuză promovarea pentru că angajatorul său a văzut fotografii compromiţătoare cu aceasta, de la o petrecere.

Raportul nu uită să amintească de pericolul actelor criminale, care primesc o mână de ajutor, prin afişarea identităţii private a  victimei.

Conţinutul bogat al raportului a intrat în atenţia departamentelor guvernamentale britanice, care speră să ia cele mai bune decizii, luând aceste date drept o realitate existentă şi nu înfierând-o, punându-se în postura moralistului.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *