VIDEO: Facebook îţi poate îmbunătăţi starea de spirit

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Privind la fotografiile tale postate în trecut pe Facebook îţi poţi îmbunătăţi starea de spirit asemeni unei plimbări în parc, spun rezultatele unui studiu recent.

 

Din cercetările specialiştilor psihologi rezultă că utilizatorii postează de obicei imagini şi actualizări de stare pozitive pe site-ul de retele sociale amintit. Când starea de spirit nu este tocmai bună, indivizii se uită la aceste postări din trecutul lor amintindu-şi de vremuri mai bune.

Aproape 90 la sută din utilizatorii facebook accesează site-ul pentru a se uita la propriile postări, trei sferturi recurgând la acest lucru atunci când se simt deprimaţi sau supăraţi. Cercetătorii fenomenului spun că acest fenomen de auto-calmare este benefic, persoanele predispuse la depresie găsindu-si alinare în această activitate.

Studiul contrazice cercetări anterioare care sugerau că utilizarea Facebook dăunează sănătăţii mintale. Vor fi extinse cercetările pe un eşantion mai mare. Cercetarea prezentată interoghează un grup de 144 de utilizatori Facebook, cu vârsta medie de 34 de ani, din care 39 la sută au prezentă în istoria medicală o formă de suferinţă psihică.

Un număr uluitor de 86 la sută accesează Facebook mai mult de o dată pe zi, 75 la sută se uită la fotografii şi 86 la sută citesc mesajele de pe perete. Această activitate este declarată ca fiind cea mai populară şi care i-a făcut cel mai fericiţi.

Doctorul psiholog Claire Wilson de la Universitatea din Portsmouth declară că Facebook-ul este comercializat drept un mijloc de comunicare cu ceilalţi, dar acest studiu arată că utilizatorii îl folosesc pentru a se conecta cu sinele propriu din trecut, atunci când simt nevoia să se liniştească. Procesul este asemănător unei terapii folosită de psihologi şi anume terapia amintirilor. Este sugera faptul că n-ar fi tocmai rău a încerca să fie utilizat în tratamentul cazurilor de depresie şi anxietate.

Opt zeci la sută din indivizii studiaţi au avut telefoane inteligente, 94 la sută purtând telefonul mereu cu ei, 70 la sută preferând acest mod de acces în detrimentul clasicelor PC sau laptop-uri.

Poate rezultatele studiului sunt şi ele o explicaţie a bunei impresii pe care o concluzionăm privind diferitele profile de pe Facebook comparativ cu reacţiile şi acţiunile persoanelor respective avute în viaţa reală. Suntem înclinaţi să-i acuzăm  de cele mai multe ori de minciună, înşelătorie sau dedublare a personalitătii, în fapt fiind vorba doar de proiecţia unei vieţii pe care ar vrea s-o trăiască. În fond, de ce n-ar fi bine să trăim în spiritul frumoaselor citate postate de majoritatea utilizatorilor Facebook, învârtindu-ne printre precepte morale din abundenţă găsite pe pereţii utilizatorilor.

Studiul, chiar dacă nu reflectă un număr suficient de mare de subiecţi, conduce la ideea că omul nu este chiar aşa de insensibil cum este zugrăvit în zilele noastre, şi nu este în primul rând aşa cum el însuşi vrea să se prezinte.

De ce nu se aplică şi dincolo de ecranul telefonului mobil , PC-ului sau laptopului gândurile bune, rămâne un paradox pe care n-ar fi rău să-l testăm măcar o zi cu toţii.

Facebook îţi poate îmbunătăţi starea de spirit

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *