Este îmbrăţisarea secretul păstrării dragostei?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cercetătorii se află într-o dilemă. Ei au descoperit că motivul pentru care un bărbat îi spune soţiei sau prietenei sale că este frumoasă nu se datorează unei noi tunsori sau a unei noi vestimentaţii. În acel moment, se pare că vorbesc hormonii acestuia.

Un studiu a constatat că un plus de oxitocină îi face pe bărbaţi să-şi considere partenerele mai atractive. Cu toate acestea, hormonul care este eliberat atunci când ne îmbrăţişăm sau sărutăm nu a determinat o schimbare în aprecierea colegelor de birou sau a altor femei necunoscute.

Cercetătorii germani de la Universitatea din Bonn au declarat că oxitocina ar putea juca un rol cheie în relaţiile de monogamie, o trăsătură care este rară printre alte mamifere. Aceştia au testat un grup de 40 de bărbaţi tineri care pretindeau că sunt îndrăgostiţi de partenerele lor.

Bărbaţii au fost întrebaţi cât de atractive le găsesc pe acestea după ce au fost puşi să inspire într-o primă fază conţinutul unui spray placebo şi apoi unul care conţinea oxitocină. Au fost folosite fotografii reprezentând imagini cu partenerele, femei necunoscute şi cunoştiinţe vechi ale bărbaţilor testaţi. Subiecţii au fost monitorizaţi RMN pe parcursul testului pentru a se observa zonele cerebrale implicate.

Principalul autor al studiului, cercetătorul Dirk Scheele declară: „Când bărbaţii au inspirat compusul cu oxitocină, sistemul de recompensă din creier s-a activat la momentul vederii partenerei lor şi au perceput-o pe aceasta mult mai atractivă. Efectul nu s-a petrecut în cazul imaginilor reprezentând cunoştiinţe sau persoane necunoscute.”

Studiul a fost publicat în The Journal Proceedings of National Academy of Science, oameni de ştiinţă spunând că oxitocina eliberată în timpul apropierii fizice dintre un bărbat şi o femeie stimulează monogamia, făcând-o pe reprezentanta sexului frumos să pară mai atractivă în ochii partenerului. Dar numai atunci când cei doi se află intr-o relaţie sentimentală.

Conform declaraţiilor cercetătorilor, scăderea producţiei de oxitocină care însoţeşte sfârşitul unei relaţii face ruptura mai greu de suportat. „Mecanismul biologic într-o relaţie este foarte asemănător cu cel al acţiunii unui medicament. Acest lucru explică de ce oamenii cad în depresie după o despărţire. Lipsa secreţiei oxitocinei generează o diminuare a sistemului de recompensă.”

Oxitocina este deasemena eliberată în timpul travaliului şi în timpul alăptării, ajutând legătura dintre mamă şi copil. Se pare că tot acest hormon, aşa cum reiese din studii anterioare, are un rol important în declanşarea certurilor dintre parteneri şi conduce distanţarea bărbaţilor căsătoriţi de soţia lor.

Deci, dându-le crezare cercetătorilor, rămâne să ne urăm spor la oxitocină.

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *