Este dragostea un plan al naturii sau simpla chimie?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Este dragostea un plan al naturii sau simpla chimie? Indiferent de cum am cataloga dragostea, o simţim într-un mod perfect distinct de celelalte emoţii sau sentimente umane. Probabil că dragostea este în cele din urmă modul cel mai frumos prin care natura asigură menţinerea în viaţă a speciei umane.

Suntem construiţi astfel încât un cocktail irezistibil de produse chimice cerebrale ne îmbie să ne îndrăgostim. Se pare că procesele de atracţie între doi parteneri de sex opus, în ciuda nenumăratelor reacţii bio-chimice din organismul nostru, nu sunt altceva decât puncte din planul minuţios al naturii.

Psihologia modernă a demonstrat că sunt suficiente de la 90 de secunde până la 4 minute pentru a decide dacă o persoană vă place sau nu. Cercetătorii au arătat că acest lucru ţine mai puţin de ceea ce spuneţi, doar 7 la sută, important fiind 55 la sută limbajul corpului şi 38 la sută tonul şi timbrul vocal.

Doctorul Helen Fisher de la Universitatea Rutgers din Statele Unite a mers mai departe, identificând 3 etape ale dragostei: pofta, atracţia şi ataşamentul.

Dacă prima etapă este condusă de testosteron la bărbaţi şi estrogen atât la femei cât şi la bărbaţi, etapa a doua a atracţiei este dominată de adrenalină, dopamină şi serotonină. Aceasta este faza în care omul îndrăgostit nu se poate gândi la nimic altceva.

Este dragostea un plan al naturii sau simpla chimie?


De ce sunt discriminate femeile la serviciu?


Este dragostea un plan al naturii sau simpla chimie?

Adrenalina activează răspunsul la stres, creşte ritmurile inimii, usucă gura şi te face să transpiri mai intens în astfel de momente. Dopamina înregistrează niveluri superioare la oamenii îndrăgostiţi, declanşând plăcerea cu acelaşi efect asupra creierului cum o face consumul de cocaină. Organismul capătă o energie nebănuită, simte nevoia mai mică de somn şi hrană, şi evident, se concentrează mult mai slab.

Serotonina, una dintre cele mai importante substanţe chimice ale dragostei, se pare că este responsabilă chiar cu păstrarea în minte a persoanei iubite. Un studiu făcut de dr. Donatella Marazziti de la Universitatea din Pisa a arătat că nivelul de serotonină la cuplurile îndrăgostite, aflate în faza de atracţie, este similar cu cel al pacienţilor diagnosticaţi ca având comportament obsesiv-compulsiv.

Persoanele aflate în această etapă a dragostei au tendinţa să considere propria relaţie drept una mult mai specială decât a celorlaţi, fapt pe care psihologii îl cataloghează ca fiind necesar pentru a genera dorinţa de trecere la următoarea fază a dragostei, a treia, aceea a ataşamentului.

Ataşamentul este legătura care determină cuplurile să rămână unite o perioadă de timp necesară pentru a avea şi a creşte copiii. Oamenii de ştiinţă spun că există doi hormoni importanţi implicaţi în acest sentiment de ataşament: oxitocina şi vasopresina.

Oxitocina este un hormon eliberat din abundenţă atât la bărbaţi cât şi la femei în timpul orgasmului. Se crede că aceasta adânceşte sentimentul de ataşament şi determină cuplurile să se simtă mult mai apropiate în urma unui act sexual. Teoria sugerează că legătura devine mai puternică odată cu frecvenţa mai mare a actului sexual.

Oxitocina cimentează deasemenea legătura dintre mamă şi copil, eliberată fiind în cantităti mari şi în timpul naşterii. Tot acest hormon este implicat şi în declanşarea proceselor de alăptare. Un experiment făcut de profesorul Diane Witt, un psiholog american, a arătat cum la ovine şi şobolani, mamele şi-au respins puii în urma blocării secreţiei naturale de oxitocină. În schimb, injectarea unor şobolani de sex feminin cu oxitocină, le-a determinat pe respectivele femele să manifeste instincte materne în lipsa oricăror contacte sexuale.

Este dragostea un plan al naturii sau simpla chimie?


Cât durează să ne îndrăgostim?


Este dragostea un plan al naturii sau simpla chimie?

Vasopresina este un alt hormon important în etapa de ataşament pe termen lung şi este eliberat în urma actului sexual. Studii efectuate pe animale au arătat implicare acestui hormon în stabilirea şi menţinerea relaţiei de cuplu.
Chiar dacă sunt simple reacţii chimice, dozarea şi succesiunea lor denotă perfecţiunea cu care Mama Natură ne încântă ori de câte ori mai suntem dispuşi să-i contemplăm opera.

Şi tot Ea, Natura, se pare că a pus la punct un program prin care oamenii se îndrăgostesc.

Arthur Arun, un alt psiholog american spune că sunt tot 3 etape prin care un bărbat si o femeie se îndrăgostesc. Paşii ar fi următorii:

– găsiţi o persoană străină
– purtaţi o discuţie de cel puţin o jumătate de oră, făcându-vă dezvăluiri asupra vieţilor intime
– apoi, priviţi-vă adânc în ochi unul pe celălalt, fără a mai vorbi, timp de patru minute

Cercetătorul american dă ca sigur rezultatul. Dealtfel a făcut acest experiment citat mai sus, pe o grupă de studenţi ai domniei sale. După numai 34 de minute, participanţii au declarat că s-au simţit profund atraşi de partenerul de test. Două dintre cupluri s-au căsătorit în anul care a urmat.

Poate merită încercat!

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *