Efectul magic al ”ținutului de mână” asupra durerii

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Ia de mână persoana iubită când suferă și nu numai respirațiile și bătăile inimii se vor armoniza, ci și undele cerebrale se vor sincroniza.

”Am dezvoltat o mulțime de modalități de comunicare moderne dar avem tot mai puține interacțiuni fizice”, spune Pavel Goldstein, doctor în psihologie al Universității din Colorado Boulder. Doctorul Goldstein, împreună cu colegii săi, susținuți de cercetători ai Universității din Haifa au constatat în urma unui experiment că empatia simțită față de partenerul aflat în suferință sincronizează undele cerebrale ale celor doi. Iar cu cât sincronizarea va fi mai accentuată, cu atât durerea celui în cauză se va diminua.

Studiul face parte dintr-o cercetare mai amplă care urmărește fenomenul cunoscut sub numele de ”sincronizare interpersonală”, modalitatea prin care patenerii unui  cuplu încep să reflecte unele caracteristici fiziologice ale celuilalt.

Doctorul Golstein a trăit pe propria-i piele experimentul efectuat, odată cu nașterea fetiței sale. În timpul travaliului, luându-și soția de mână, i-a ușurat acesteia durerile.

Experimentul a fost făcut pe 22 de cupluri heterosexuale, cu vârste cuprinse între 22 și 32 de ani, a căror relație dura de cel puțin un an. Subiecții au fost monitorizați cu ajutorul aparatelor electroencefalograf, în timp ce pe brațul femeilor a fost aplicat un stimul termic slab.

Simpla prezență a partenerului, cu sau fără atingere fizică, a produs o sincronizare a undelor cerebrale în bandă alpha mu, o lungime de undă asociată cu atenția concentrată. Ținutul de mână a avut același efect asupra tuturor cuplurilor, sincronizarea cerebrală atingând nivelul maxim. Cu cât sincronizarea cerebrală era mai ridicată, cu atât durerea resimțită se diminua.

Un experiment anterior al aceluiași studiu a constatat că frecvența cardiacă și ritmul respirației partenerilor de cuplu se armonizează în urma gestului celor doi de a se ține de mână.

Pentru a explica modul cum armonizarea undelor cerebrale a doi parteneri de cuplu generează îndepărtarea durerii, doctorul Goldstein spune că sunt necesare mult mai multe cercetări. Ipoteze neverificate vorbesc despre faptul că empatia arătată de partener generează sentimentul că ești înțeles, conducând mai departe la activarea mecanismelor din creier menite să întrerupă durerea.

Studiul a fost publicat în Proceeding of the National Academy of Sciences din Statele Unite.

Cert este însă că atigerea dintre două persoane poate neutraliza unele dintre cele mai intime bariere ale sinelui. Așa că nu subestima niciodată puterea simplului gest de a lua de mână persoana iubită.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *