VIDEO: Druizii – Supraveghetorii Intelepciunii

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Insasi originea cuvantului druid este misterioasa. Explicatia comuna consta in combinatia a doua radacini, deru, adica stejar, si weid, dand cuvantului druid sensul de intelept. Cercetatorii culturii celtice nu sunt de acord cu acesta insa. Deru s-ar traduce mai corect ca solid si se refera la conceptele de adevar, la statornicie, in timp ce weid ar insemna mijloacele pentru a vedea. In acest mod, druid ar insemna mai repede unul care vede bine sau adevarat, cu alte cuvinte un clarvazator sau profet.

Perioada de pregatire a unui druid variaza in functie de sursele istorice, cele mai multe vorbind de perioade cuprinse intre doisprezece si douazeci de ani.
Druid reprezinta atat o institutie cat si un titlu. Cronicarii timpurii ai druizilor sunt de acord in general cu impartirea acestora in trei categorii, druizi, vatesi si barzi.(drui, faithi sau filidh si Bair conform irlandezilor). Druizii erau preoti, magicieni si un fel de arbitri judecatori care au impartit rolul de clarvazatori cu filidh. Filidih au fost ghicitori si poeti specializati in magie si satira. Barzii au fost poeti, pastrand in acelasi timp si traditia triburilor din care faceau parte. Deci nu se poate vorbi despre o separare clara a responsabilitatilor apartinatorilor unei grupari.
Preotii au fost de departe cei mai puternici membrii ai clasei druizilor si in acelasi timp cea mai inalta in rang. Ei au supravegheat festivalurile anuale si au prezidat ceremoniile de sacrificare, ritualul principal de cult din societatile celtice. Ca detinatori ai calendarului sacru, preotii au fost insarcinati cu stabilirea zilelor de bun augur pentru plantare si recoltare, pentru a porni la razboi, precum si pentru incoronarea regilor.
In afara de atributiile religioase, druizii erau si administratorii principali ai sistemului juridic. Ei erau chemati sa arbitreze toate tipurile de litigii, disputele de granite intre feude si divizarea averilor cat si tratatele de negociere intre grupuri, triburi sau chiar regi. Intelepciunea si stiinta lor le-a dat autoritate imensa in problemele juridice, fiind consilierii in probleme de drept ai suveranilor. Au fost deasemenea desemnati de multe ori ambasadori insarcinati cu tratate sau acorduri comerciale intre triburi.
Sistemul juridic al celtilor nu era deloc simplu, gravitand in jurul unui sistem complicat de solduri. Pedepsele variau in functie de gravitatea infractiunii, relatia dintre parti, precum si clasa sociala, atat a infractorului cat si a victimei. Pedepsele atat cele civile cat si penale implicau de obicei amenzi, care erau platite fie de catre autor fie de catre rudele acestuia. Soarta criminalilor era hotarata deasemea de druizi. Pedepsele cu moartea atrageau dupa sine executii ritualice, drept ofrande pentru zei. Ramasitele unor astfel de pedepse demonstreaza metode de executie extrem de ritualice.
Reprezentarea comuna a druidului ni-l arata ca fiind imbracat simplu, in straie asemanatoare preotilor nostri, de culoare alba. In realitate, druizii preferau sa se imbrace cu pelerine viu colorate si palarii decorate cu pene.
In randul clasei preotilor au existat mai multe subdiviziuni. Una din ele, gutuater-ii, un conducator gen dirijorul cunoscut de noi sau seful de ceremonie, care invoca zeii in timpul ritualurilor. O alta subdiviziune il prezinta pe Cainte, un maestru al cantarilor religioase sau pe Liaig ( de la lipitoare) care actiona in calitate de medic practicant al chirurgiei si vindecarii cu plante. Deasemenea este cunoscuta subdiviziunea Deogbaire (purtator de cupa), instruit in utilizarea medicamentelor psihotrope.
Si complicata lume a druizilor nu se sfarseste aici, vom reveni cu noi informatii despre profetii si poetii druizi, si multe altele despre aceasta minunata lume celtica.

VIDEO: Druizii – Supraveghetorii Intelepciunii

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *