Dilatarea timpului atunci când ne distrăm

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Convingerea că timpul trece repede atunci când te bucuri şi trece mai încet când te plictiseşti, este cercetată cu interes de specialişti. Un studiu recent formulează o ipoteză în acest sens.

De fapt, atunci când amintindu-ne de un eveniment interesant petrecut recent, avem tendinţa de a supraestima perioada de timp care a durat. Senzaţia de excitare şi implicare activă în ceva, întăreşte formarea memoriei, susţin cercetătorii belgieni. Asta înseamnă că estimăm timpul scurs ca fiind mai mare decât era real, datorită faptului că ne putem aminti o mai mare parte a detaliilor întâmplate.

Rezultatele publicate în revista Applied Cognitive Psychology, provin de la un studiu făcut pe 116 persoane participante la un târg anual din Leuven, Belgia. Participanţii cu vârste între 11 şi 76 de ani, cu o medie de 28 de ani, au fost chestionate imediat ce au coborât dintr-unul din cele patru aparate de distracţie ale parcului.

Sofie Frederickx, profesor la Universitatea din Leuven şi colegii săi, au cerut oamenilor să evalueze cât de pozitiv sau negativ s-au simţit şi cât de pasiv sau activ s-au implicat. Deasemena, participanţii au estimat durata cursei în minute şi secunde.

Rezultatele au arătat că aproape toţi participanţii s-au simţit extrem de pozitiv şi s-au implicat moderat. Ei au estimat timpul cursei ca fiind mult mai lung.

„Aşa cum s-a demonstrat că excitaţia duce la îmbunătăţirea memoriei, mai multe informaţii este probabil să fie codificate în timpul unui eveniment extrem de excitant, ceea ce duce la o mai mare disponibilitate de percepţie la momentul estimării”, declară profesorul Frederickx.

Cercetăorii spun că studiul a fost primul care a analizat estimările timpilor unui eveniment, după ce acesta a avut loc deja. Ei au solicitat studii suplimentare pentru a vedea modul în care evaluăm timpul în legătură cu diferite evenimente şi impactul emoţiilor asupra acestor estimări.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *