Diferenţele creierului la bărbaţi şi femei

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Creierul este una dintre ultimele frontiere ale ştiinţelor medicale, specialiştii nu ştiu încă foarte bine cum lucrează împreună acest amalgam de vase de sânge, celule şi nervi pentru a modela viaţa şi sănătatea noastră.

Creierul cântareşte în medie 1,36 kg, după unii specialişti, aproximativ 2 la sută din greutatea corporală, consumând în schimb până la 20 la sută din energia corpului şi 20 la sută din oxigenul său, mai mult decât oricare alt organ.

Una dintre cele mai mari enigme ale creierului este diferenţierea de gen. Spre exemplu, femeile sunt mai predispuse la demenţă şi depresie, în schimb, boala Parkinson loveşte mai mult bărbaţii. Deasemenea, diferenţele de sex conduc în opinia specialiştilor, şi la nivelul de eficienţă al creierului.

„Cu siguranţă, creierul bărbatului şi al femeii sunt mult mai diferite decât am crezut înainte, spune dr. neuropsihiatru Louann Brizendine, autor al unei lucrări care evidenţiază influenţa genului asupra creierului. Urmăriţi în continuare unele concluzii rezultate în urma cercetării.

Bărbaţii au creierul mai mare, dar mai puţin activ. În medie, creierul bărbaţilor este cu 8 până la 10 procente mai mare decât al femeilor, pe undeva normal având în vedere şi diferenţa fizică dintre ei. Dar diferenţele de mărime sunt evidente şi în ceea ce priveşte anumite zone ale creierului.

Un studiu făcut în 2001 la Harvard arată că părţi ale lobului frontal, care reglementează luarea deciziilor este proporţional mai mare la femei. La bărbaţi, cortexul parietal, implicat în percepţia spaţială, şi amigdala, care declanşează lupta, acoperă o suprafaţă mai mare, de unde cercetătorii au concluzionat că aceştia vor construi mai bine o clădire sau vor simţi mai rapid pericolul decât femeile.

„Aceasta ar fi probabil şi explicaţia pentru faptul că la femei, creierul nu este niciodată în repaus în comparaţie cu creierul masculin, spune dr. Anne Moir, neuropsiholog, autor al lucrării Creierul sex: Diferenţele reale dintre bărbaţi şi femei. În vremurile evolutive, femeile au fost responsabile pentru copii, care erau mai expuşi pericolelor, fiind obligate să fie mult mai atente.”

Când neurologul american dr. Daniel Amen a comparat 26.000 de scanări ale creierului, femeile au demonstrat un flux de sânge mai mare în 112 regiuni cerebrale din cele 128 măsurate, faţă de bărbaţi. „Mai activ nu inseamnă însă şi mai bine, declară doctorul american. Creierul masculin şi cel feminin sunt doar diferite, bărbaţii sunt mai liniştiţi, femeile au creierul mai ocupat. Un model nu este mai bun decât celălalt, sunt doar diferite.”

Cine simte durerea mai mult?

Femeile simt durerea mai mult decât bărbaţii şi sunt mai sensibile la atingere.

„Mecanismele durerii se reflectă în creier în mod diferit datorită hormonilor sexuali, spune dr. Nick Losseff, neurolog la Spitalul Naţional de Neurochirurgie din Londra. Fătul de sex masculin este scăldat în testosteron de la inceput, ceea ce ar putea declanşa aceste modificări cerebrale.”

Femeile procesează durerea în mod diferit, aşa cum reiese dintr-un studiu recent care a folosit metode de scanare RMN. Se pare că acestea sunt afectate mai mult emoţional de durere, sugerează Qasim Aziz, profesor la Şcoala de Medicină şi Stomatologie din Londra. Acest fapt influenţează modul în care acestea raportează durerea.

Metoda scanării este în acelasi timp destul de controversată, fiind cunoscut faptul că pentru o singură funcţie cerebrală există mai multe regiuni ale creierului care se activează simultan, dar care la rândul lor pot fi utilizate în acelaşi timp în mai multe funcţii. Drept urmare, măsurarea intensităţii fuxului de sânge nu este pe deplin concludentă, dar nici altceva nu au la dispoziţie.

„Ar fi necesar o analiză pemanentă a creierului angrenat în activităţile zilnice, dar pentru asta ar fi nevoie de o maşinărie implantată acolo, spune dr. Moir”

Creierul femeii este mai sensibil la migrene

Este cunoscut faptul că migrenele afectează de trei ori mai multe femei decât bărbaţi. Explicatia este pusă pe seama fluctuaţiei hormonale. Dar mai poate fi vorba şi de un alt factor, la femei este mult mai uşor de a declanşa undele cerebrale legate de migrenă. Studiile arată că pentru bărbaţi, stimulul trebuie să fie de trei ori mai mare.

Cu toate că migrenele sunt mai frecvente în timpul perioadei menstruale, dr. Andrew Charles, director de cercetare la Universitatea din California, spune că migrenele nu se dovedesc legate ciclul menstrual.

Femeile suferă mai mult de demenţă

Femeile îşi amintesc mai bine în general diverse lucruri faţă de bărbaţi. Cercetările arată că activitatea din hipocampusul femeilor este mai crescută, această zonă fiind implicată în depozitarea amintirilor pe termen lung. Şi totuşi, statisticile ne prezintă o situaţie uşor altfel, femeile cu vârsta de 75 de ani şi mai mult, suferă în procent de 7 la sută de demenţă, faţă de numai 5 la sută dintre bărbaţi.

Printre bolnavii de Alzheimer, femeile au un declin cognitiv mai rapid. Douăzeci la sută mai multe femei mor de Alzheimer decât bărbaţi. Acest fapt este datorat efectului hormonilor estrogeni şi testosteron, hormoni care imprimă caracteristicile sexuale ale bărbaţilor şi femeilor. Estrogenul favorizează riscul de a contacta Alzheimerul în opinia specialiştilor.

Nivelul testosteronului la bărbaţi nu scade la fel de dramatic precum nivelul estrogenului la femei, atunci când ajung la o anumită vârstă, fapt care-i favorizează pe cei dinţâi.

Bărbaţii pot face mai multe lucruri deodată

Clişeul cum că oamenii nu pot face mai mult de două lucruri deodată nu este real, sau cel puţin nu întotdeauna.

Dovezile de multi tasking care dovedesc supremaţia bărbaţilor nu este concludent, o spun mai mulţi cercetători. Studiile tind să arate rezultate contradictorii, unele găsind femeile superioare, altele bărbaţii, în funcţie de sarcina expusă.

Un studiu publicat în 2011 în Sociological Review, efectuat pe 500 de familii a constatat că în timp ce femeile petrec 48 de ore pe săptămână în activităţi simultane multiple în gospodărie, bărbaţii petrec doar 39 de ore.

Dr. Genevieive von Lob de la City Psihology din Londra spune că femeile jonglând cu activitatea profesională şi cu problemele gospodăreşti, sunt probabil mai antrenate să efectueze activităţi simultane multiple, deci nu este de acord cu ipoteza supremaţiei bărbaţilor.

Femeile sunt mai predispuse la depresie

Femeile sunt de două ori mai predispuse la o depresie majoră decât bărbaţii. Există dovezi numeroase că emoţiile diferă la cele două sexe. Există diferenţe în zona responsabilă cu emoţiile care predispun femeile să capete o imagine mai negativă a situaţiilor şi este mult mai probabil să-si facă griji cu privire la o problemă.

Lipsa somnului le deranjează mai tare pe femei, privarea de somn ducând pentru acestea la depresie.

Hormonii şi cromozomii sunt foarte importaţi în procesele gândirii. În timp ce femeile au mai mulţi receptori pentru recunoaşterea estrogenului, bărbaţii au o mai mare cantitate dintr-o enzimă care transformă testosteronul în estrogen.

Dacă la maturitate, femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie, bărbaţii sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta schizofrenie. Formele manifestate de bărbaţi sunt mult mai severe, în timp ce femeile reacţinează mult mai bine la medicaţia antipsihotică, probabil tot din cauza estrogenului. Femeile au perioade mai mici de spitalizare şi recuperări mai consistente.

Cum răspund la sfaturile de sănătate

În faţa unor îndemnuri la practicarea exerciţiilor fizice, bărbatii au marjat motivaţi de scăderea in greutate iar femeile de o îmbunătăţire a sănătăţii. Este cunoscut că bărbaţii răspund mai bine la mesajele vizuale din reclame, pe când femeile absorb imaginea de ansamblu, înglobând perfect detaliile.

Vizitele periodice la medic sunt probabil rezultatul unei mai bune planificări pe care femeile sunt mai apte să le facă. Femeile au mai multe celule în cortexul pre-frontal, regiune care controlează judecata, planificarea şi conştiinciozitatea, controlând astfel mai bine impulsul.

Creierul şi ciocolata

Bărbaţii şi femeile răspund la consumul de ciocolată cu părţi diferite ale creierului lor, spune un studiu olandez din 2005. Femeile au o activitate redusă în hipotalamus, zonă care controlează senzaţia de foame, aşa că trebuie să mănânce mai mult pentru a obţine un efect similar cu al bărbaţilor.

Cele două sexe răspund diferit la senzaţia de saţietate, în timp ce femeile tânjesc după zahăr şi mai multe grăsimi, bărbaţii îşi doresc mai multă carne. Bărbaţii au nevoie de ceva mai multe proteine pentru formarea musculaturii, femeile au nevoie de depozite de grăsime necesare în procesele reproductive. Estrogenul îşi spune şi el cuvântul, preferinţele de a mânca ciocolată variind in funcţie de perioada ciclului menstrual.

Reacţiile la stres

Situaţiile stresante par să activeze amigdala care procesează frica, agresivitatea şi acţiunea. În timp ce la bărbaţi se declanşează lupta sau fuga ca răspuns, femeile reacţonează cu o tendinţă de împrietenire.

Amigdala este mai activă pe partea dreaptă la bărbaţi şi pe partea stângă la femei. Partea stângă este conectată cu zona care guvernează emoţiile şi conştiinţa de sine.

Sub stres bărbaţii explodează în timp ce femeile eliberează hormonul numit oxitocină care este asociat sentimentului de iubire, calm, protecţie şi siguranţă. Femeile simt în astfel de momente dorinţa de a vorbi cu prietenii pentru a se asigura de sprijinul lor.

Şi nu în ultimul rând, sexul

Oxitocina este un hormon cheie eliberat în creier pentru a crea sentimentul de dragoste şi siguranţă în timpul actului sexual.

Femeile produc mai mult din acest hormon, în timp ce bărbaţii eliberează dopamina, hormonul plăcerii, putând astfel să determine chiar dependenţa.

Sexul regulat poate ajuta ambele sexe să dezvolte noi celule ale creierului, cu cât mai mult sex, cu atât mai multe celule, spun oameni de ştiinţă de la Universitatea Princeton.

Scanările RMN au arătat că în timpul orgasmului, neuronii din creier sunt mult mai activi, mai mult oxigen se absoarbe îin sânge, oferindu-se astfel mai mulţi nutrienţi.

Şi astea nu sunt decât începuturile unor lungi perioade de cercetare comparată a creierelor şi proceselor de gândire ale omului. Oamenii de ştiinţă sunt puşi pe treabă. Aşteptăm veşti.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *