Destinul, între a fi sau a nu fi

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Suntem sau nu supusi unui destin implacabil? Parerile pro sau contra au fost prezente in intreaga istorie a umanitatii. Prezenta unui program care-i calauzeste existenta, independent de vointa sa, se face simtit in viata oricarui om.

Ce este insa destinul?

Definitia de dictionar explica destinul ca fiind o forta supranaturala care determina in mod fatal si  irevocabil cursul evenimentelor unei vieti pamantene.

Destinul este conform credintelor traditionale trasat printr-o insiruire de evenimente care conduc la un deznodamant dinainte stabilit. Ca este hotarat la nastere de catre fiinte supranaturale (ursitoarele spre exemplu), sau de catre conjunctiile astrale ori este hotarat de propriul suflet venit sa se reincarneze si sa-si insuseasca o noua lectie de viata, destinul este invocat intotdeauna in reusitele sau esecurile noastre.

Pentru mai putin credinciosi in existenta unei lumi spirituale, destinul imbraca forma vulgarului noroc sau ghinion, manifestandu-se in esenta cu aceleasi rezultate.

Destinul sta la baza evolutiei personale a eroilor, implinirea lui fiind adesea sinonima cu evenimente fundamentale ale istoriei omenirii. Dinainte cunoasterea destinului fiind astfel o dorinta si o conditie de actiune a multor personaje din cartile de  istorie.

De multe ori s-a vorbit despre influentarea acestui destin, fatalitatea si irevocabilitatea sa fiind puse la indoiala. In ultimul timp, conceptele moderne de spiritualitate aduc in discutie un tip de destin izvorat din propria dorinta si propriul gand al individului, teorie menita sa satisfaca in mai mare masura orgoliul tot mai exacerbat al omului modern. Un om modern menit a crede ca se afla de multe ori in postura de a genera noi legi si fundamente universale.

Acum, cand Creatorul a ajuns obligatoriu sa fie exemplificat prin lege, principiu sau simplu quarc, destinul a devenit si el teorie sau ipoteza controversata.

Invocarea lui (a destinului), implacabil ori determinat, in puzzle-ul vietii noastre in trup a ajuns sa puna in umbra intreaga suita de evenimente sufletesti care insoteste viata noastra pamanteana.

Daca suntem suflet si spirit in trupuri, oare destinul nu este menit celor dintai, nu este programul de dezvoltare al sufletului si al spiritului?

Oare destinul inglobeaza situatiile materiale ale unei existente, ii determina masina, casa, pozitia sociala a unui individ sau este suita de stari prin care spiritul ori sufletul se imbogateste cu siguranta in evolutia sa continua si sigura spre Fiinta Tatalui?

Exista oare sentimente si trairi diferite functie de statut social in fata unui aceluiasi stimul? Iubesc sau urasc diferit oamenii in functie de scoli absolvite, de conturi bancare, de inaltime, statut social ori in functie de oricare etalon pus in discutie de mintea noastra rationala?

Daca acceptam ca suntem parte dintr-un sistem universal care are istoria lui trecuta si viitoare, si care se manifesta dupa Vointa Lui, ne putem imagina lipsa unui program al acestei manifestari?

Putem crede sau putem fi sceptici, si una si alta din variante fac parte din Plan.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *