Depresia şi emoţiile asociate sunt contagioase

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Depresia şi emoţiile asociate sunt contagioase

Un nou studiu ne spune că depresiile şi emoţiile asociate cu acestea pot fi contagioase. Cercetătorii au descoperit că persoanele care se află în preajma celor suferinzi de depresie, au multe şanse să adopte starea şase luni mai târziu.

Studiul a arătat şi că persoanele care răspund negativ la evenimentele stresante din viaţă, adică interpretează greutăţile apărute ca urmare a unor factori imposibil de schimbat, sunt mai vulnerabili la depresie. Această vulnerabilitate poate fi folosită pentru a prezice predispoziţia de a suferi de depresie în viitor.

Medicii Gerald Haeffel şi Jennifer Hames, de la Universitatea Indiana din Notre Dame, declară că această vulnerabilitate se înstalează în adolescenţa târzie şi se menţine pe tot parcursul maturităţii.

Ei s-au hotărât să investigheze dacă aceasta ar fi şi contagioasă în timpul tranziţiilor majore ale vieţii, cum ar fi începutul studenă în timpul tranziţiilor majore ale vieţii, cum ar fi începutul studeţiei.

Studiul a urmărit 206 colegi de cameră, împerecheaţi la întâmplare, toţi fiind în primul lor an de facultate. Rezultatele au arătat că studenţii care au locuit în aceeaşi cameră cu tineri prezentând un grad ridicat de vulnerabilitate au fost susceptibili de a se fi molipsit de o stare depresivă.

Reversul fenomenului este şi el probat, cei care au avut colegi de cameră studenţi care nu erau predispuşi la căderi depresive şi-au îmbunătăţit nivelul gândirii negative. Multe studii vorbesc despre rolul extrem de important al modului de gândire în îndepărtarea riscurilor contactării stărilor depresive. Un sfat permanent recomandat de specialişti este adoptarea unei atitudini optimiste.

Dr. Haeffel spune că au fost astfel furnizate dovezi izbitoare care probează teoria contagiunii. Domnia sa adaugă că rezultatele sugerează că modificarea mediului unei persoane ar putea fi utilizată drept o parte din tratamentul depresiei. Vulnerabilitatea cognitivă are potenţial de ceştere sau declin, în funcţie de contextul social.

Pentru mai multe amănunte, puteţi consulta întregul rezultat al studiului publicat în revista Clinical Psyhological Science.

Depresia şi emoţiile asociate sunt contagioase

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *