VIDEO: Depresia mofică ceasul biologic uman

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Potrivit părerii unor specialişti, persoanele deprimate sunt desincronizate faţă de restul lumii. Descoperirea faptului că ceasul biologic al organismului este perturbat pentru persoanele cu depresie, pare să fie prima verigă care explică schimbările produse în ritmul circadian.

 

Fiecare celulă a corpului uman funcţionează pe baza unui program de 24 de ore, acordat la ciclul noapte – zi, lumină – întuneric din natură. Creierul acţionează ca un cronometru, păstrând acest ceas celular sincronizat cu lumea exterioară, astfel încât să poată guverna apetitul, somnul şi starea de spirit.

Studiile recente au demonstrat că această armonie sincronizată poate fi perturbată la nivel cerebral la persoanele cu depresie, modificările ajung chiar la nivelul activităţii genelor aflate în creier.

Cercetarea a fost făcută pe creierele unor donatori de organe, parte din ei cu antecedente depresive, o parte persoane sănătoase. Concluziile studiului au fost că acest orar de funcţionare al organismului este corelat cu diferite activităţi genetice specifice la nivel cerebral, atât de precise încât pe baza lor, specialiştii ar putea estima cu exactitate chiar şi moartea donatorului respectiv.

La pacienţii cu depresie severă, ceasul circadian a fost atât de perturbat încât un model de activitate al unei gene specifice arăta o diferenţă de chiar 12 ore. Astfel, aceste persoane suferinde prezintă tulburări grave de sincronizare la ritmurile naturale, celulele lor lucrând ca şi când s-ar afla la o altă oră din zi sau noapte.

Numărul persoanelor atinse de depresie se ridică la aproximati 10 la sută din populaţia ţărilor dezvoltate, cazuri severe înregistrându-se într-un procent de 5 la sută.

Principalele simptome ale depresiei sunt sentimente durabile de tristeţe şi disperare, pierderea interesului pentru lucruri care altădată ofereau plăcere şi tendinţa de a plânge cu uşurinţă.

Depresia mofică ceasul biologic uman

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *