Deciziile intuitive sunt mai eficiente

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Atunci când ne confruntăm cu decizii importante în viaţă, mulţi dintre noi ne punem creierul la contributie si analizăm ore întregi fiecare variantă posibilă, calculând şansele de reuştă şi comparându-le. Dar studii recente ne spun că asta nu înseamnă că alegem şi varianta cea mai bună. Conform cercetărilor, ar trebui să avem încredere în intuiţia noastră şi să luăm o decizie rapidă.

Oameni de ştiinţă din Portugalia au constatat că deciziile luate sub impulsul momentului sunt la fel de bune ca atunci când sunt rezultatul unor îndelungi analize. Ei au constatat că şobolanii confruntaţi cu probleme de decizie au reacţionat mai bine atunci când au hotărât rapid calea de răspuns. În ciuda faptului că aceştia au fost încurajaţi să încerce mai multe variante, subiecţii studiului condus de doctorul Zachary Mainro, au obţinut performanţe maxime atunci când viteza de răspuns a fost sub 300 milisecunde.

Un colaborator al doctorului Mainro vorbeşte despre existenţa mai multor tipuri de decizie, timpul de răspuns fiind variabil funcţie de individ. Dar varianta intuitivă pare a fi de departe cea mai bună.

„Deciziile intuitive sunt un proces foarte puţin înţelese din punct de vedere ştiinţific, dar sunt surprinzător de asemănătoare între specii” adaugă dr. Mainro

Puteţi de altfel să încercaţi şi singuri a vă demonstra autenticitatea acestei ipoteze. E bine totuşi să nu începeţi a experimenta cu decizii care implică riscuri majore, nu pentru că am suspiciona veridicitatea teoriei, dar a detecta varianta dictată de intuiţie atunci când dorim, implicând astfel conştientul în ecuaţie, duce de cele mai multe ori la virusarea răspunsului cu elemente generate de propriile dorinţe şi aspiraţii. Într-un cuvânt, nu daţi vina pe intuiţie atunci când ţineţi morţiş să o folosiţi.

Cercetările asupra acestui subiect se desfăşoară în continuare la Centrul Champalimaud din Lisabona. Aşteptăm cu nerăbdare concluzii pe care mulţi înţelepţi ai lumii le-au propovăduit în mesajele lor … dar nu se numeau studii de cercetare.

Deciziile intuitive sunt mai eficiente

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *