De ce sunt femeile sexul puternic?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Sunt femeile sexul puternic ? Nu este deloc o greşeală, femeile se pare că sunt mult mai puternice decât bărbaţii. Un studiu încheiat săptămâna trecută prezintă o concluzie uşor surprinzătoare. „Sistemul imunitar al femeilor este în general mult mai agresiv şi mai receptiv”, declară Peter Johnson, medicul şef de la Cancer Research din Marea Britanie.

Acest fapt generează un număr mai crescut de decese în rândul bărbaţilor decât al femeilor atunci când vine vorba de cancerul de piele. Organismele femeilor răspund mult mai fiabil la vaccinurile administrate.

Efectul este se pare datorat testosteronului, care pe lângă rolul determinant în fiziologia sistemului muscular, al bărbii, al caracterelor masculine şi al comportamentului, încetineşte reacţiile sistemului imunitar.

În urmă cu câţiva ani, specialiştii de la Clinica Mayo din SUA au demonstrat că sistemul imunitar al şoarecilor masculi se îmbunătăţeşte în momentul micşorării secreţiilor de testosteron.

Scăderea nivelului de testosteron a condus deasemenea la scurtarea timpului necesar chimioterapiei la indivizii cu cancer.

În acelaşi timp, bărbaţii au mai multe şanse de a dezvolta cancer la stomac, estrogenul fiind o protectie naturală de care femeile beneficiază. Şoarecii de sex feminin au pierdut această protecţie odată cu extirparea ovarelor.

Sistemul imunitar agresiv dezavantajează însă femeile care prezintă într-un procent mai ridicat boli autoimune. Aceste boli sunt avantajate şi de unele bacterii aflate în intestinele persoanelor de sex feminin, conform rezultatelor unui alt studiu recent publicat.

Cert este, spun cercetătorii, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Şi asta nu numai datorită robusteţii sistemului lor imunitar. Celulele B şi T, actori cheie în sistemul imunitar suferă un declin pe măsură ce imbătrânim mult mai accentuat la bărbaţi.

Protecţia suplimentară a organismului feminin pare să vină şi din deţinerea celor doi cromozomi X faţă  de bărbaţi care au unul X şi unul Y.

Aşa cum era de aşteptat, concluziile studiului sunt contestate. Profesorul Sabra Klein, imunolog la Johns Hopkins Bloomberg spune că această agresivitate a sistemului imunitar duce la îmbolnăviri mai frecvente ale femeilor.

Oricum, cercetările continuă. Vom reveni cu rezultatele.

De ce sunt femeile sexul puternic?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *