De ce sunt discriminate femeile la seviciu?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Sunt discriminate femeile la seviciu? Unii spun că da, în ciuda faptului că egalitatea dintre cele două sexe este garantată prin constituţiile majorităţii ţărilor civilizate și cei mai mulţi bărbaţi se consideră a fi depăşit ideile preconcepute ale „abilităţilor” masculine în management, în cadrul relaţiilor profesionale, continuă să existe discriminare sexuală. Stau mărturie pentru aceasta atât datele statistice care arată că salariile femeilor sunt în medie cu 15 la sută mai mici decât ale bărbaţilor aflaţi pe posturi similare, numărul extrem de mic de femei care deţin posturile executive în marile concerne mondiale, dar şi un studiu recent încheiat.

Această cercetare vine să explice situaţia unei femei, subalterna unui bărbat, care nu este promovată sau nu primeşte o retribuţie mai bună, chiar dacă are rezultate superioare colegilor săi de sex masculin.

Conform noului studiu, pentru această situaţie nu se fac vinovate crezurile discriminatorii ale șefului, ci natura relaţiilor acestuia cu femeile din viaţa sa privată.

Se pare că cea mai fericită situaţie este aceea în care un şef bărbat are cel mai mare copil de sex feminin. Şefii care sunt taţi de fete ca prim născute au cele mai multe şanse să acorde femeilor subalterne creşteri mai mari de salariu. În acelaşi timp, tind să-şi trateze colegii aflaţi pe posturi inferioare în mod nediferenţiat, indiferent de sexul acestora. Nu vă bucuraţi încă, situaţia pare fericită doar pe jumătate. Chiar dacă aceştia sunt imparţiali iar femeile au aceleaşi şanse cu bărbaţi să fie promovate şi să primească sporuri băneşti, studiul a arătat din păcate că ei sunt şi cei care îşi stabilesc cele mai bune salarii personale în detrimentul angajaţilor.

De ce sunt discriminate femeile la seviciu?


De ce cred oamenii în nemurire?


De ce sunt discriminate femeile la seviciu?

Oricum, este de preferabil cazul amintit decât cel al şefului bărbat care are soţia casnică. Punctul de vedere al acestuia despre lume, evident la nivel inconştient, este acela că femeile sunt mult mai puţin competente şi dezaprobă în general manifestările feministe. În consecinţă un astfel de şef este mai puţin dispus să promoveze într-un post superior o femeie, indiferent de competenţele ei.

În aceeaşi situaţie se află şi bărbaţii care au una sau mai multe surori. Ei se agaţă mai uşor de rolurile tradiţionale de gen, considerând că locul acestora este de a sta acasă.

Mai multe amănunte pot fi găsite în revista Science Quarterly Administrative. Rezultatele cercetării sunt menite a explica unele comportamente ivite în relaţiile profesionale între angajaţii de sex diferit, existând speranţa ca odată conştientizate, aceste mici neajunsuri să fie şi îndepărtate. Până atunci, ele vin doar cu explicații pentru femeile aflate în astfel de situaţii.

Nu cred că-i cazul să mai menţionez nemulţumirea femeilor implicate în studiu. Pe bună dreptate, ele spun că nu văd de ce trebuie ca şeful lor să vadă în ele soţia nefericită de acasă sau mai rău, o soră mai mare care-l pedepsea zilnic. Singura lor speranţă este că până la conştientizarea problemei, în consiliile de administraţie să intre tot mai mulţi taţi de fete.

De ce sunt discriminate femeile la seviciu?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *