De ce intorc capul bărbaţii după femei ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

De ce intorc capul bărbaţii după femei ? Dacă vă surprindeţi partenerul întorcând capul când o femeie trece prin preajma lui, nu el este de vină. Cercetătorii spun că vinovată este linia evolutivă.

Un nou studiu psihologic arată că în timp ce femeile sunt atrase de chipurile de sex masculin care arată familiar, bărbaţii sunt atraşi de femei pe care nu le-au mai văzut înainte. Concluzia a fost trasă după ce psihologii de la Universitatea din Stirling şi cei de la Universitatea din Glasgow au testat un grup de femei şi bărbaţi, arătându-le zeci de fotografii reprezentând chipuri de diferite feluri. Aceleaşi fotografii le-au fost prezentate de mai multe ori, de fiecare dată, pozele fiind evaluate pe o scară de la unu la şapte.

Cele mai multe femei aflate în grupul de studiu au considerat mai atractive chipurile bărbaţilor atunci când le-au văzut a doua oară. Bărbaţii au evaluat în schimb ca mai puţin atractive femeile la a doua vizionare.

Cercetătorii cred că motivul ar putea fi evoluţia, bărbaţii căutând astfel să-şi maximizeze succesul lor în reproducere, prin împerecherea cu cât mai multe partenere cu putinţă. Oamenii de ştiinţă au pus într-o lumină nouă modul cum cele două sexe percep familiaritatea trăsăturilor faciale.

Motivaţiile prin care oamenii sunt atraşi de partenerii lor cât şi modul cum funcţionează mecanismele intime ale unei relaţii, au fost subiectul mai multor studii anterioare. Dar această nouă cercetare sugerează măsura în care mecanismul atracţiei iniţiale diferă foarte mult între cele două sexe.

Într-o a doua etapă a testului, voluntarii au fost rugaţi să evalueze o serie de fotografii reprezentând chipuri, în funcţie de credibilitatea şi senzualitatea exprimată. Când s-a repetat experimentul, femeile au cotat chipurile de sex masculin familiare ca fiind mai demne de încredere şi mai sexy. Bărbaţii au reacţionat şi ei la fel, dar numai în ceea ce priveşte sentimentul de încredere, ei depunctând chipurile pe care le vedeau a doua oară din punct de vedere al atractivităţii.

Deci, rezultatul a fost confirmat. Specialiştii au dat şi un nume fenomenului, efectul Coolidge, conform căruia bărbaţii sunt atraşi de noutatea unui nou partener sexual mai mult decât femeile.

Doctorul în psihologie Anthony Little, conducătorul echipei de cercetători de la Universitatea Stirling spune că rezultatele sunt valabile mai ales pentru relaţiile pe termen scurt. Colega sa, psihologul Jane McCartney susţine teoria declarând: „Bărbaţii sunt adaptaţi pentru a reproduce cât mai mult posibil, iar unii profită din plin de acest lucru. Dar din punct de vedere practic, este o prostie să faci o mulţime de copii cu diferite femei.”

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *