Cum vă afectează criza economică creierul?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

A trece printr-o criză economică este un lucru rău atât pentru carieră şi soldul bancar, dar şi pentru creier, sugerează noile cercetări. Pentru adulţi, o perioadă de recesiune generează un coeficient de inteligenţă mai scăzut atunci când avansează în vârstă.

Cei concediaţi sau forţaţi să ocupe un loc de muncă mai prost plătit ori cu normă redusă în perioada de mijloc a vieţii lor, vor suferi mai târziu pierderi de memorie, spun cercetătorii implicaţi în studiu. Efectele recesiunii au fost asociate cu un risc crescut al afectării abilităţilor cognitive cum sunt memoria, fluenţa verbală şi aritmetica.

Cercetări anterioare au arătat cum condiţiile de muncă pot influenţa construcţia „rezervei cognitive”, care la rândul ei influenţează performanţele cognitive la o vârstă mai înaintată.

Studiul publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, a analizat factori cum ar fi sănătatea, ocuparea forţei de muncă şi condiţiile sociale pentru un grup de 12.000 de persoane din 11 ţări europene cu vârste de peste 50 de ani. Abilităţile cognitive ale subiecţilor au fost evaluate iniţial în perioada 2004 – 2007.

Cercetătorii au urmărit impactul potenţial al recesiunii asupra capacităţii cognitive, experimental, pentru grupele de vârstă 25 – 34 de ani, 35 – 44, 44-49, şi 50 – 74 de ani. Rezultatele au arătat că bărbaţii care nu trec printr-o peroadă de criză economică în jurul vârstei de 40 de ani, vor avea un scor mai bun la testarea abilităţilor cognitive la vârsta de 50 – 74 de ani.

Impactul recesiunii asupra femeilor pare să se întâmple ceva mai devreme, suferinţele pricinuite au fost mai vizibile pentru cele care au cunoscut recesiunea in jurul vârstei de 25 – 35 de ani. Criza economică a fost asociată cu concedierile, impunerea unui timp de lucru redus, salariu mai mic.

Doctorul Simon Ridley, director de cercetare la Alzheimer Research UK declară: „Am constatat că activitatea mentală ar putea ajuta oamenii să-şi menţină abilităţile cognitive şi să le dezvolte, dar nu ştim de ce perioadele de criză acţionează astfel. Cert este că nu recesiunea produce declinul cognitiv.”

Recesiunea în sine, probabil că nu, dar multitudinea de fenomene care o însoţesc, cu siguranţă da.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *